Einde van een prachtige trilogie
Nadat. ik de eerste twee delen in het Engels had gelezen, ontving ik 'De Winnaars' in het Nederlands. Gelukkig is het boek prachtig vertaald en dat verdient Fredrik Backman want hij schrijft zo mooi, poëtisch, met liefde voor zijn karakters, de landschappen, de gemeenschappen; een rasverteller. Ik heb de drie boeken achter elkaar gelezen in een moordend tempo omdat ze van de eerste tot de laatste bladzijde boeiend zijn.
In deel drie komt het verhaal tot een apotheose waar steeds in het verhaal al op gedoeld wordt. Zo weet je al vrij snel dat een van de mooiste hoofdpersonen zal gaan overlijden en dat maakt dat je door wilt lezen, maar tegelijkertijd getergd bent omdat je weet dat dit zal gaan gebeuren. Ook in dit deel wordt er weer een aantal nieuwe personages toegevoegd en ook deze zijn weer van toegevoegde waarde en worden moeiteloos in de verhaallijn opgenomen.
Tenslotte wordt er ook nog een toekomstbeeld geschetst van alle mensen waar je zo van bent gaan houden en dat geeft als lezer een heel voldaan gevoel. Het enige nadeel is, dat het nu echt afgelopen is.