Het Weense koffiehuis
Wenen, 1888
Wanneer Sophie's vader op tragische wijze om het leven komt, lijkt het geluk zich voorgoed van haar afgekeerd te hebben. Haar moeder hertrouwt met de afschuwelijke Arthur die buitengewoon vol van zichzelf is. Om haar stiefvader zoveel mogelijk te ontwijken, helpt Sophie vaak een handje in Café Prinzess, het hoogstaande koffiehuis van haar oom Stephan. Daar ontmoet ze Richard, officier en goede vriend van de kroonprins. Terwijl de vonken enerzijds overslaan tussen Sophie en Richard, raakt Sophie anderzijds verstrikt in een gevaarlijke situatie.
Haar beste vriendin Mary dweept met Rudolph, de kroonprins en enige zoon van keizerin Sisi. Maar hoe feller Sophie probeert om Mary te beschermen, hoe sneller Mary in Rudolphs armen vlucht.
Marie Lacrosse bewijst nogmaals dat ze historische romans kan schrijven als geen ander. Voor mij is ze absoluut één van de beste schrijfsters in haar genre van dit moment.
In Het Weense koffiehuis neemt ze je mee naar het laat 19de-eeuwse Wenen. Feilloos schets ze de sfeer en het leven van de adellijke bevolking in die tijd. Het ganse verhaal is dan ook historisch sterk onderbouwd. Op duidelijke en aangename manier wordt je ondergedompeld in de geschiedenis van Wenen, mooi verwerkt in het verhaal, zonder langdradig of saai te worden.
Een mooie opbouw doorweven met een gezonde dosis spanning, sleepte mij helemaal mee van begin tot einde. Ik wilde het liefst steeds verder lezen en was telkens nieuwsgierig naar hoe het verhaal verder zou gaan.
Ondanks ik in het begin bang was dat het verhaal moeilijk te volgen zou zijn door het grote aantal personages (6 pagina's!), was dit absoluut geen probleem. De verschillende perspectieven die Marie Lacrosse aanhaalt zijn ruimschoots duidelijk en zorgen absoluut voor geen enkele verwarring.
Ik kan amper wachten om verder te lezen over Sophie van Werdenfels, Sisi en de schandalen aan het Weense hof.
Het Weense koffiehuis is een echte must read voor wie houdt van historische romans of meer wil weten over de Weense geschiedenis.