Hoe klein de wereld is

AnneliesLeest 17 februari 2025
Texel, 1939

Luna leeft samen met haar vader en grootmoeder op een afgelegen uithoek van het Nederlandse eiland Texel. Toch weet de oorlog ook tot bij hun te komen wanneer Luna's beste vriend Thiemen zich aansluit bij de NSB en haar vader besluit om de Joodse Rifka op hun boerderij te laten onderduiken. Hoe verder de oorlog vordert, hoe prikkelbaarder iedereen op de boerderij wordt. Maar als Luna bij toeval de Indische legerarts Chandar ontmoet, lijkt er een lichtpuntje te ontstaan in deze barre tijden. Maar staat Chandar wel aan de goede kant van de oorlog?

Hoe klein de wereld is wordt verteld vanuit verschillende en afwisselende tijdsperioden, eveneens als het per hoofdstuk afwisselende perspectief van Luna en Chandar.

Waar het verhaal mij in het begin niet zo bijster veel deed, slaagde Carla de Jong er toch in om mij beetje bij beetje, meer en meer in het verhaal te laten verdwijnen, tot het mij uiteindelijk helemaal opslokte. Fijn hoe het verhaal mij toch wist te verrassen.

Zo vond ik ook de schrijfstijl in het begin minder vlot, dan naar het einde toe waar Hoe klein de wereld is las als een trein.

Tal van mooie en rake citaten maken het verhaal dieper en puurder, en gaven mij als lezer het gevoel om mee te voelen in de pijn van Luna, de onzekerheid van Chandar.

Hoe klein de wereld is is een prachtig, hard en triest maar toch liefdevol verhaal dat een blik werpt op het korte verblijf van het Legion Freies Indien op Texel. Een verhaal over familiebanden, verraad, geloof, vertrouwen, liefde en het verlangen naar een haast onmogelijke vrijheid.

Meer recensies van AnneliesLeest