Het lichaam vanuit verschillende invalshoeken
Het onderwerp van dit boek -een verzameling essays- sprak me meteen aan: hoe de auteur zich tot haar lichaam verhoudt loopt als een rode draad door de essays. Ze wil verdwijnen, onbereikbaar zijn, voelt zich een tussenmens, zoekt de grenzen van haar lichaam op, overschrijdt deze, beschrijft verlengstukken van het lichaam. Het is een fascinerend onderwerp dat vanuit verschillende invalshoeken wordt belicht, van lichaamsdelen tot nachtelijk zwemmen in koud water, littekens en schaduwen.
Dit boek is doordacht. Ik vind het knap wanneer een auteur een essay weet te schrijven waarin niet constant bronnen worden aangehaald. Melani Reumers zet in dit boek keer op keer een verassend essay neer in heldere taal. En toch grepen een aantal gedeeltes van het boek me niet en vond ik het net iets te lang over een net iets te vergezocht onderwerp gaan. Mijn aandacht verslapte. Echter waren er ook genoeg essays die ik erg krachtig vond. Hoe de hoofdpersoon zich al zwemmend in het water met haar lichaam verhoudt vond ik erg mooi.
Dit boek is een kunstwerkje. Het is doordacht, helder en origineel. Af en toe was het voor mij een beetje doorzetten, maar dat neemt niet weg dag ik het een knap debuut vind.