Beklijvend boek over (geloofs)worstelingen
Ik las 'Kleine heilige dingen', het debuut van Annemieke Dannenberg. Het duurde even voordat ik mijn gedachten over dit boek kon verwoorden, omdat ik het best een zwaar boek vond.
Het verhaal gaat over een zeventienjarig meisje dat zich bevindt in een omgeving die doordrongen is van het orthodoxe christendom. Haar thuissituaties, haar school en de alpha-cursus. Er onstaan scheurtjes in haar geïsoleerde leven wanneer ze bevriend raakt met een meisje dat ze bij de snackbar ontmoet.
Het verhaal gaat over volwassen worden met de worstelingen in een strenge geloofsgemeenschap. Daarnaast speelt muziek een grote rol in het verhaal; de hoofdpersoon kan helemaal opgaan in cello spelen. De schoonheid van muziek als esthetische kunstvorm vond ik dan ook prachtig beschreven.
Gepaard met de worstelingen rondom geloof en seksuele geaardheid, gaan mentale problemen. Deze sluipen de binnenwereld van het hoofdpersonage binnen en escaleren in hallucinaties. De duivel versus de Heilige geest is een terugkerend thema in haar hallucinaties.
Hoe ik mijn beleving van dit boek zou omschrijven is denk ik dat het best veel is: bit boek is een coming of age achtig verhaal over geloofsworstelingen, seksuele geaardheid, muziek en psychische problematiek. Af en toe moest ik het even wegleggen, al hielpen de korte hoofdstukken bij de leesbaarheid van jet verhaal. Vanwege de grote rol van het geloof en de vele religieuze verwoordingen zou ik dit boek niet aan iedereen aanraden. Lichte kost vond ik het niet. Ben je geïnteresseerd in een rauw inkijkje in de bubbel van het ortodoxe christendom? Dan is dit boek absoluut wél een aanrader.