Een pijnlijk prachtige ode

Annelin 16 december 2024
Ik ben opgegroeid met de boeken van Maren Stoffels, maar had jaren niets meer van haar gelezen, totdat ik jaar nieuwste boek bij toeval tegenkwam. ‘Nog 27 dagen leven’ luidt de pijnlijke titel, die op een prachtig vormgegeven cover prijkt.

Het hoofdpersonage in dit boek is ongeneeslijk ziek weet dat ze over 27 dagen euthanasie ondergaat. In haar laatste weken bouwt ze een vriendschap op met een meisje dat ze aanspreekt vanuit haar slaapkamerraam. De hoofdstukken wisselen van perspectief tussen de twee personages. Terwijl de één avonturen beleeft om de wens van haar zieke vriendin waar te kunnen maken, wordt de hoofdpersoon geconfronteerd met haar naderende dood.

In het nawoord lees je dat het verhaal is gebaseerd op de beste vriendin van de auteur, die in 2019 overleed. De emotie is voelbaar in de schrijfstijl, wat het een prachtig pijnlijk boek maakt. Het is knap hoe Stoffels luchtige elementen in het verhaal heeft verwerkt, waardoor je als lezer naast tranen in je ogen ook vaak glimlacht om de twee meisjes in het verhaal en hun vriendschap.

Aan dit de vormgeving van dit boek is te zien hoeveel aandacht eraan besteed is. Ik denk dat het past bij het verhaal, het is een ode is van de auteur aan haar beste vriendin. Een prachtige ode. Lees het, zou ik zeggen. Lees het en voel het.

Meer recensies van Annelin