Gelijkenis verleden en heden

AnneSwart 12 februari 2025
Van uitgeverij Phoenix Books heb ik het boek:
"De laatste Christen" (Wat als je geloof op een leugen rust) mogen lezen. Auteur Alexander von Schmid.
De cover vind ik mystiek. De schrijfstijl is fijn. Voor mij is het boek een pageturner. In het boek wordt onder andere over tweestrijd, romantiek, geloof, moord en vriendschap geschreven.

Het boek gaat over de periode voor Pasen. Twee verhaallijnen spelen door elkaar heen. Een verhaal gaat over de eeuw na de jaartelling. Jozef van Arimathea, Joodse zakenman, een man uit Judea en Jezus spelen hier een belangrijke rol. Veel mensen uit Judea wordt de kruisiging c.q. dood van Jezus ten laste gelegd. Ze moeten zich bekeren tot God, zodat ze beschermd zijn. Het laatste avondmaal, de kruisiging, de verrijzenis van Jezus het wordt beschreven. Jozef komt op het einde van zijn leven met een openbaring. Zijn beste vriend Gideon twijfelt aan de gang van zaken.
Het tweede verhaal gaat over het heden. Het lijkt wel een parallel met het verleden. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor Mario Rodriquez, de aartsbisschop van de Rooms-Katholieke kerk in Sevilla. De moeder van Mario heeft zijn leven al voor hem uitgestippeld. Mario ontmoet Rebecca en die zet zijn verdere leven op zijn kop. Rebecca is een activist. Vecht voor Moeder aarde. Mario ontvangt dreigbrieven. Hij gaat op onderzoek uit van wie de dreigbrieven komen.
Het misbruik in de kerk speelt een grote rol. Hoe kan de geloofwaardigheid van de Rooms-Katholieke kerk weer in ere worden hersteld. Lukt dit wel. En wat voor moeite kost dit Mario en ten koste van wat.

Dit boek is voor mij, RK-opgevoed, een bevestiging van wat ik, naar mate ik ouder word, al dacht. Het is een aanrader, niet alleen voor Rooms-Katholieken maar voor iedereen die gelooft in welke religie dan ook.

Meer recensies van AnneSwart