Een vlinder een chaos?
Van Uitgeverij Atlas Contact heb ik het boek
"het vlindereffect" van auteur Margot Vanderstraeten mogen ontvangen. Hiervoor mijn dank.
Op de cover zie je, volgens mij, een psychedelische tekening in het rood. De titel
"het vlindereffect" sprak mij zeer aan en dat heb ik geweten.
Vlindereffect betekent in het kort, dat een kleine verandering kan leiden tot grote gevolgen. Het boek leest prettig. Het eerste gedeelte gaat over de terreur aanslag en het tweede gedeelte over de terugreis die gevuld is met herinneringen.
In november 2008 gaat Angela Gutmann, als mystery guest, naar Mumbai om de verjaardag van hun zoon Theo te vieren in het
***** Taj Mahal hotel met zijn vriend Jacky. Beiden werken als freelance medewerker bij een organisatie die zich bezighoudt met kind slaven. Als ze Theo en Jacky ontmoet in het luxueuze hotel vindt er een terreur aanslag plaats. Veel gasten en personeelsleden komen bij de terreur aanslag om het leven. In het hotel waar de gasten een schuilplaats zoeken is het een doolhof van gangen, hoekjes, kasten en kamers
Na 10 jaar keert Angela Gutmann terug naar Mumbai. Dit om de verjaardag van hun overleden zoon Theo te herdenken in hetzelfde Taj Mahal hotel. Op de terugreis van het bezoek aan Mumbai zit naast haar in het vliegtuig de spirituele als hippie geklede Jane. Jane zegt dat ze vliegangst heeft en dat ze, tegen betaling, de dialoog met Angela wilt aangaan tijdens de vlucht.
Tijdens de terugreis, door de kaarten en de gestelde vragen, komt Angela in het verleden, heden en toekomst terecht. Angela komt situaties tegen die haar na aan het hart liggen. Onder andere het auto-ongeluk met haar vader toen ze 16 was, de relatie met de zus van haar moeder, haar huwelijk, de relatie met Theo etc. Wie zijn de personen die de terreur aanslag pleegden of zit daar een goed gestructureerde organisatie achter? Sinds de terreur aanslag legt Angela waar ze ook komt geel geverfde stenen neer. Geel omdat dit de kleur is van de bloemen struik waar Theo en zij zich in eerste instantie schuil hielden tijdens de terreur aanslag.
Verder wil ik het niet hebben over de inhoud. Ik ben bang om plots te verraden. Ik raad het boek ten zeerste aan want je komt ook, als je er voor open staat, je zelf tegen. Kijk jij met heimwee naar je jeugd, je begin van je relatie, de relatie met je kinderen? Elke bladzijde boeit je. Het is geen boek wat je in een ruk uitleest. Ik heb het soms een paar keer naast me neergelegd omdat het me zo raakte.
"het vlindereffect" sprak mij zeer aan en dat heb ik geweten.