Imponerende thriller over Sarajevo

AnneSwart 19 februari 2025
Van auteur Jan Erik Hoeve heb ik eerst het boek "Donker IJs" en daarna "Donker Licht" mogen lezen en recenseren. Van beide boeken was ik erg onder de indruk. Het fijne was dat het wel leek of ik op die plekken ook aanwezig was. De plek van "Donker Licht" was overigens fictief. Die van "Donker IJs" en nu ook weer die van "Donker Zand" niet. Die bestaan echt. Alle drie de boeken hebben een fijne schrijf- en leefstijl. Je wordt naar de volgende regel gezogen.
Nu is dus "Sarajevo, Donker Zand" aan de beurt geweest. Het boek is zo aangrijpend, dat ik er een paar dagen over heb moeten doen.

Het boek bestaat uit twee verhaallijnen. De eerste lijn, geschreven over de jaren 1990, is waar gebeurd, alleen de namen zijn gefingeerd. De tweede lijn over de jaren 2020 is fictie, maar de politieke setting niet. Die is echt!
Bij de Olympische Spelen in 1984, (eigenlijk een derde lijn en ook waargebeurd), crashten twee bobsleeërs in de beruchte bocht nummer 5 in Sarajevo, toenmalig Joegoslavië. Dit blijkt later in het boek van belang.

Eind 2020 worden twee internationale agenten kort na elkaar vermoord in Sarajevo, Bosnië Herzegovina.
Joseph, Rose en Buddy, die we kennen uit een eerdere missie ("Donker Licht") worden gevraagd om te kijken wat er aan de hand is en om in te grijpen als dat nodig blijkt. Ze worden voorzien van de modernste apparatuur, wapens, vermomming outfits, dubbele paspoorten etc. De drie gaan onafhankelijk van elkaar naar Bosnië Herzegovina. Daar hebben ze tegelijk een afspraak met de restauranteigenaar. De echtgenote van de man blijkt ontvoerd en hier mag geen ruchtbaarheid aan gegeven worden.
De tijd dringt want er wordt om uitlevering gevraagd van twee prominente gevangenen in het buitenland.
Joseph, Rose en Buddy komen op plekken waarvan ze dachten dat die door de oorlog waren weggevaagd.
Uit de USA komt een ex-bobsleeër helpen om zijn dochter te bevrijden.

Ik raad je dit boek, en ook de overige twee, ten zeerste aan. Ook deze is weer enorm spannend en realistisch. Beklemmend om te zien hoe mensen hun hoofd boven water houden tijdens oorlogstijd en dat er zo nu en dan toch ook nog een feestje wordt gebouwd. Hoe mensen in elkaars landen infiltreren. Hoe immense onderaardse bolwerken bestaan.
Een heel knappe gedeeltelijke historische thriller van Jan Erik Hoeve.

Meer recensies van AnneSwart