Sneeuw, kou en ......
Bij Lezerscommunity Hebban.nl heb ik het boek:
"Sneeuwblind" gewonnen. Hiervoor mijn dank. Dit boek is uitgegeven bij Uitgeverij De Fontein en geschreven door de IJslandse auteur Eva Bjorg Aegisdottir.
Het boek leest goed. De hoofdstukken zijn onderverdeeld in eerder en het heden.
De cover is beeldend voor het gebied waar het afspeelt. Een zomerhuis in het buitengebied van Akranes.
Het begint in 1995 ze? zitten niet in harmonie een video te kijken. Deze video moet verdwijnen. In 2020 worden de rechercheurs Elma en Horour worden gestuurd naar het huis van Thorgeir. Hij is vermoord. Toen Thorgeir jong was is zij vader is verdwenen. Zijn moeder is streng gelovig. Thorgeir is een grote onzekere jonge man geworden die snakt naar genegenheid van een vrouw.
Vroeger toen hij jong was ging hij met een aantal kinderen, zoals Matthias en Hafdis, naar een christelijk zomerkamp. Daar gebeurde er vreemde dingen zoals een inwijdings ceremonie van een jongen die net in Akranes was komen wonen. Elma die met zwangerschapsverlof is en haar man Saevar zijn net verhuisd. Saevar vindt een doos van de vorige bewoners waarin een dagboek zit. Toevallig woont de moeder, een gelovig en onopvallend persoon naast hun. Het is de moeder van de vermoorde Thorgeir. Door het dagboek ontwikkelt zich het verhaal van het boek zich verder. Er worden moorden gepleegd en die hebben allemaal betrekking op het zomerkamp. Tot een ontknoping die je helemaal niet had zien aankomen.
Het boek is een aanrader. Het is subtiel geschreven. Iedere bladzijde kom je verder in het verhaal en stuit je op plots die je niet had zien aankomen. Ik kan me goed voorstellen dat de IJslandse moorden een favoriet van thriller liefhebbers is.
Het boek leest goed. De hoofdstukken zijn onderverdeeld in eerder en het heden.