Een lichtpunt

AnneSwart 31 januari 2025
Van Sara Aelbrecht het e-book "Zwanenzang" mogen ontvangen. Dit boek is uitgegeven door Uitgeverij Het Punt.
Op de cover zie je het witte befje van de toga. De schrijfstijl is fijn. Er komen enkele flashbacks in voor, die zaken ophelderen c.q. verduidelijken. In het achterste deel van het boek staat een uitleg over de rechts termen die gebruikt worden.

Myriam is op een "afscheid tour", langs vijf steden, die belangrijk in haar leven zijn geweest in België. Ze probeert in de vijf steden de gerechtsgebouwen te achtereenvolgens te bezoeken. In die gerechtsgebouwen begon haar carrière als pleiter/aanklaagster.
Toevallig is Myriam, door haar stage in het familierecht terechtgekomen. Tijdens haar loopbaan komt Myriam in contact met een cliënte die haar wat duidelijk probeert te maken. Myriam komt op een gegeven moment een charismatische man tegen. Ze trouwen en krijgen een dochter. Haar carrière gaat goed, maar in de thuissituatie gaat het minder goed. Haar man misbruikt Myriam emotioneel. Het huwelijk wordt ontbonden en hun dochter wordt toegewezen aan haar vader. Myriam gaat hierdoor steeds meer alcohol drinken. Uiteindelijk kost dit haar baan en ziet ze haar dochter helemaal niet meer.
Myriam denkt regelmatig terug aan haar eerste liefde. Door een misverstand hebben ze elkaar uit het oog verloren.
Op een dag wordt Myriam, na een poging in de PAAZ gedwongen opgenomen. Na een moeilijke periode, en door goede begeleiding, gaat het beter met Myriam. Ze mag na enige tijd na een andere instelling. Daar bloeit Myriam langzaam op. Het tij keert voor haar ten goede.

Het verhaal is zo goed beschreven, dat ik het gevoel heb gehad, dat het werkelijk gebeurd kan zijn. De thema's: eerste liefde, narcisme en alcoholisme worden goed beschreven zonder dat er de nadruk op wordt gelegd. Voor mij is het boek een eyeopener.

Meer recensies van AnneSwart