Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Er is geen enkel excuus om dit boek niet te lezen!

Annette Jongen 17 juli 2015 Boekverkoper

Eigenlijk had Marcel van Driel geen tijd voor dit boek. Dacht hij. Door anders om te gaan met het begrip tijd, een goede planning te maken en zijn schuldgevoel los te laten heeft hij Geen tijd, geen geld, toch doen in tien dagen + een maand opgeleverd. Marcel van Driel is ervaringsdeskundige op het gebied van het hebben van (weinig) tijd, geen geld en toch doen. Deze ervaringen, gecombineerd met veel lezen over het onderwerp en kijken naar inspirerende verhalen van anderen heeft hij verwerkt in GTGGTD.  

GTGGTD
is opgebouwd uit korte hoofdstukken met aan het begin van elk hoofdstuk een citaat van een persoon die Van Driel geïnspireerd heeft. Aan het eind van elk hoofdstuk staat een oefening of verwijzing naar een filmclip met meer informatie. Geen tijd draait vooral om onze perceptie van tijd, die niet strookt met de werkelijkheid, en over de manier om tijd te vrij te maken. “We hebben allemaal precies evenveel tijd. We hebben allemaal vierentwintig uur per dag te besteden. Hoe we die uren invullen is aan ons.” Om te onderzoeken waar je tijd blijft is er ‘de tijdvinder’: een week lang schrijf je op wat je de hele dag en avond doet en na een week heb je een lijst die je gaat kwantificeren. Met het resultaat kun je bewust gaan kiezen waar je minder tijd aan zou kunnen besteden.

Geen geld draait in feite om hetzelfde: “Geld is – net als tijd – een constructie. Van zichzelf bestaat het niet in de natuur. Wat dat betreft bestaat het nog minder dan tijd. Tijd is deels nog gebaseerd op cycli uit de natuur.” Dit hoofdstuk is verder iets praktischer van opzet. Van Driel vertelt hoe hij het Waanzinnige Plan om (bijna) zonder geld het wereldrecord filmkijken te verbreken voor elkaar heeft gekregen en hij reikt handvatten aan om op andere manieren dan met geld je project voor elkaar te krijgen. ‘The art of asking’, ofwel ‘durf te vragen’ geeft verbluffende resultaten, mits je ook nee’s accepteert.  

In het derde deel, Toch Doen, behandelt Van Driel in het kort de belangrijkste obstakels anders dan tijd en geld om een Waanzinnig Plan te realiseren. Over de angst om te falen haalt Van Driel een citaat aan van Brené Brown, uit haar boek Daring Greatly: “Als falen geen optie is, dan kunnen we leren, creativiteit en innovatie wel vergeten.” En zo is het maar net.  

De belangrijkste boodschap van het boek is er een die daadwerkelijk je hele leven kan veranderen als je het onder de knie krijgt: je automatische gedachten ontdekken, onderzoeken en relativeren. “Het stemmetje in je hoofd dat jezelf steeds vergelijkt met anderen, dat oordeelt, dat je tegenhoudt, terugfluit, dat bang is voor de toekomst en klaagt over het verleden, dat stemmetje ken ik maar al te goed. Het zijn de automatische gedachten waar ik het eerder over had en het wordt in de psychologie ‘de innerlijke criticus’ genoemd.”  

Om een boek te schrijven waarin zoveel informatie is verwerkt en het dan ook nog vloeiend en meeslepend te doen is een knap staaltje werk. Het boek reflecteert Van Driels manier van werken: efficiënt, overzichtelijk, planmatig en to the point. Elke pagina bevat wel een eye opener, herkenning of erkenning van een situatie. Het is ook een eerlijk boek. Niets gaat vanzelf, ook niet bij Marcel van Driel, ook niet bij al die andere personen die je bewondert omdat zij hun Waanzinnige Plan waargemaakt hebben. Ondanks het compacte formaat is GTGGTD een uiterst serieus boek. Er staat geen zin te weinig of te veel in, alles heeft betekenis. Je zult dus de tijd moeten nemen om dit boek te lezen en alles tot je door te laten dringen. Maar dan heb je echt geen enkel excuus meer om je ooitdroom waar te maken!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Annette Jongen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur