Zeer meeslepend en boeiend mysterie!
De eerste thriller die ik las van Marie-José Verweij had de titel: 'Met onbedachte rade'. Nu is daar thriller nummer 3. De opgraving. De cover ziet er al spannend uit, so let's go!
De inhoud
Bij de uitbreiding van een kanaal, vindt men iets in de grond. Archeoloog Anouk wordt gevraagd om het team te versterken, om onderzoek te doen naar de gevonden botten. Het blijkt te behoren aan een massagraf in Vianen. Samen met een projectteam, waar de aantrekkelijke collega Cas ook aan toebehoord, gaat ze aan de slag om te achterhalen wat zich op deze plek heeft afgespeeld.
In hun zoektocht worden ze van alle kanten tegengewerkt, niet in de laatste plaats door de omwonenden. Wanneer ze een vreemde ontdekking doet, ontrafelt zich een tweede mysterie.
De elementen
De cover is donker, duister en grimmig. Dat belooft al heel wat. Daar krijgt een lezer echt zin in. De verwachting is dus hoog gespannen.
De opgraving is de derde thriller van de NL- auteur Marie-José Verweij. Zij is afkomstig uit Vianen, de plek waar de raadselachtige zaken zich allemaal afspelen. Het verhaal is fictief, wel heeft de auteur de feiten over de Eerste Coalitie-oorlog in Nederland en het Britse hospitaal in Vianen als uitgangspunt genomen. Om daar vervolgens een eigen verhaal van te maken.
Marie-José Verweij heeft een eigen en zeer fijne schrijfstijl. Ze neemt de lezer mee naar Vianen. Daar ontmoeten we Anouk. Zij is archeoloog en wordt gevraagd voor een nieuw project. Er zijn bijzondere zaken aangetroffen in de grond wat onderzoek verdient. Anouk maakt bijna een sprongetje, gezien dit op het lijf is geschreven. Daar heeft ze zeker zin in.
Zeer interessante karakters
Niet alleen volgen we Anouk, die zich inmiddels expert mag noemen in haar vak. Ook volgen we Bert de Groot, een gepensioneerde man. Echt stoppen met werken kan hij niet, dus is hij nog volop bezig met schrijf-projectjes. Tevens is hij actief in het historisch genootschap 'De Grote Geus'. Historische zaken trekken hem erg aan. Als derde lezen we over Mieke van Velzen, zij is de wethouder en is zeer nieuwsgierig naar de updates van de afgraving. Afgewisseld lezen we over deze 3 personages, die dus op eigen wijze geïnteresseerd zijn in de vondsten.
Boeiend en meeslepend, toch weinig spanning
Marie-José Verweij heeft het deze ronde op een andere boeg gegooid. Dit keer geen maatschappelijk thema rondom een klein meisje, maar een historisch verhaal met een dame die Anouk heet. Dit vergt andere inspanning, voorbereiding en aanpak. Bij het zien van de cover ging mijn gedachte uit naar "De lijst", geschreven door Marelle Boersma. Ook die vertelt over een archeoloog en botten.
De afgraving is een raadselachtig drama met historische items. Het is een zeer leuk verhaal, meeslepend ook en geinspireerd op ware gebeurtenissen. Wat niet direct automatisch een historische thriller geeft. Voor het genre vrouwenthrillers is dit een perfect verhaal. Zo leuk om Anouk te volgen die nieuwe zaken ontdekt, met haar opgravingen. Een heel bijzonder vak ook: archeoloog. Op een manier ben je toch een soort van speurneus, wat dichtbij het vak komt van een detective, zoals Miss Marple!
Conclusie
Dit nieuwe avontuur van Marie-José Verweij geeft het vak 'archeoloog' een heel apart tintje. Niks saai en suffig. Een soort van Sherlock of Miss Marple. Dat is het deze ronde. In een mooie setting in Vianen vindt er een opgraving plaats. Uiteindelijk zijn er meerdere belangstellenden, allen met een eigen agenda. Dit geeft een zeer boeiend en meeslepend verhaal. Het is niet zozeer de spanningsboog, maar wel het raadselachtige gehalte wat hier tot grote hoogte stijgt. Mooi gedaan!
Waardering Een dikke 7,6!
Op de sites rond ik het af naar boven. Het sterrenstelsel blijft lastig.
Bij elke nieuwe thriller zijn er verwachtingen. Hoe zal het boek zijn? Hoe is de plot? Van deze 3e Veweij-thriller had ik echt hoge verwachtingen. Het is een zeer meeslepend drama. Op sommige punten bleef het wat minder, dan ik dacht.
Groetjes Annette, Birdy's Boeken
De inhoud
De elementen
Zeer interessante karakters
Boeiend en meeslepend, toch weinig spanning
Conclusie
Waardering Een dikke 7,6!
Op de sites rond ik het af naar boven. Het sterrenstelsel blijft lastig.
Groetjes Annette, Birdy's Boeken