Qua opbouw, beleving en thematiek is het gewoon een briljant verhaal
Rechercheur Cees Vermunt heeft er al veel dienstjaren op zitten. Soms gaat het niet in zijn koude kleren zitten en neemt hij zaken "mee naar huis". Na het vinden van een dode vrouw wordt er een onderzoek ingesteld. Het slachtoffer is Wanda, een bibliothecaris, ze is doodgeschoten. Na een huiszoeking vinden ze belangrijke informatie.
Tijdens de klopjacht op Jonathan, de mogelijke dader, belandt rechercheur Cees Vermunt in Griekenland. Daar bezoekt hij een jonge vrouw die meer weet. Lukt het om, in een race tegen de klok, Jonathan te vinden en een nog groter onheil te voorkomen?
De auteur
Lex Passchier (1976) werkte als script-editor en scenarioschrijver mee aan televisieseries als Baantjer, Grijpstra & De Gier, Spangen, Moordvrouw, Heer & Meester, Diepe Gronden, De 12 van Oldenheim en De 12 van Schouwendam. Hij schrijft scenario’s voor de hitserie Oogappels en voor de nieuwe reeks van Gooische vrouwen.
De elementen
De cover is een echte eyecatcher, met blauw en witte tinten. Een vogel met oranje kop. Schrikt hij op, of vliegt hij weg. Het lijkt op de roodmus of de roodborst. De robin. Een vogeltje met scherpe blik. Het symboliseert hoop, groei, ontwikkeling en wilskracht. De titel is met grote letters neergezet. De val van Tammy Davidson. Het maakt nieuwsgierig.
Wat als eerste opvalt is de constructie en opbouw van het boek. Het bestaat uit 4 delen en de rode draad is de zoektocht naar een moordenaar. Als tweede valt op dat de auteur, Lex Passchier, zeer goed mooie verhalen kan neerzetten. Zodat je als lezer helemaal wordt meegenomen en het nog lang in je hoofd blijft zitten. Mooie verhalen beklijven. Zo ook deze. Al is het een thriller-verhaal.
De val van Tammy Davidson draait om thema's als depressie, angst, eenzaamheid, geweld en misbruik. Ook draait het om acceptatie en gezien worden. Daardoor is het leven voor sommigen erg zwaar, zwart en duister. Wat hen kan drijven tot het ergste.
De spanning stijgt pas aan het einde
Na het vinden van een dode vrouw heeft rechercheur Cees de taak om een onderzoek in te stellen naar de dader en de toedracht. Binnen korte tijd hebben ze een naam en de speurtocht kan beginnen. Voordat we bij Cees aankomen, lezen we eerst over Puck. Naast Cees krijgt Jonathan ook een stem. Afgewisseld lezen we over Cees en over Jonathan, wat het boek heel boeiend maakt. Het deel van Jonathan is neergezet in de 1e persoon. Zo komt hij heel dichtbij. Personage Cees komt wat later op gang. Dat geldt ook voor de spanning. Die steekt zijn kop pas op richting einde.
Een ware verhalenverteller
Dat Lex Passchier van verhalen houdt, zal geen verrassing zijn. Ook in dit boek laat hij dit blijken. Zo lezen we over de verfilming van Carry, over Heathcliff, een leesclub, over J.D. Sallinger -The catcher in the rye, Stephen Fry-Mythos en meer. Zelfs de Griekse mythen komen voor. Wat superleuk is.
In begin zal je je afvragen of dit wel een thriller is. De cadans van dit boek is anders dan anders. De opbouw, het verloop. Dat is toch erg mooi gedaan, gezien je toch als lezer aan het verhaal verbonden blijft. Mooie zinnen, vlot geschreven met een mooie vibe. Indrukwekkende maatschappelijke thema's houden je gevangen tot het einde. Een einde wat een mooie twist heeft en menig lezer zal verrassen!!
Waardering 5 sterren ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Nu de waardering. Dat is lastig, het is een debuut.. dus ja. Kan het beter dan dit dit? Ik denk het niet. Dus na een goede weging krijgt het toch 5 sterren. Was de plek waar Jonathan kwam opduiken dan niet erg toevallig? Misschien wel. Qua opbouw beleving en thematiek is het gewoon een briljant verhaal. Dus geef maar meer, Lex Passchier!!
Groetjes Annette ,Birdy's Boeken (blog)
Met dank aan uitgeverij Luitingh-Sijthoff en Ilona voor dit Buddyread-recensie-exemplaar.
De auteur
De elementen
De spanning stijgt pas aan het einde
Een ware verhalenverteller
Waardering 5 sterren ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Groetjes Annette ,Birdy's Boeken (blog)