Heerlijk spannende scandi-look, met beklemmende momentjes!
Het Genootschap vertelt het verhaal over een jonge dame die na ongeveer twintig jaar antwoorden zoekt op een familietragedie. Haar moeder was blijkbaar lid geweest van een Noorse woongemeenschap. Het Noors Genootschap. Het verleden laat Ira maar niet met rust en ze besluit op onderzoek uit te gaan. Ze zegt haar baan op, solliciteert bij het HNG en vertrekt naar het Noorden. Wat niet geheel ongevaarlijk blijkt te zijn.
Machteld van Zalingen houdt erg van spanning; spannende thrillers... dat is haar genre. Voor dit spannende verhaal komen we terecht in Noorwegen. Wat op valt is dat er deze ronde geen rechercheur is die het speurwerk doet, maar nu is het een onderzoeksjournaliste, Ira genaamd. Gevormd door haar jeugd en familie-historie kan Ira het niet langer meer tegenhouden. De onrust blijft en de nieuwsgierigheid wint. Is haar broer nog in leven. Ze moet het weten.
Wat gebeurde er met Simon?
De auteur weet de sfeer zeer goed neer te zetten. De gemeenschap lijkt op die van de Amish. Mannen en vrouwen apart en zij dragen een sobere dracht. Ze koken en eten samen. In no-time gaan de beelden aan je voorbij. Het terrein, de bergen, het klooster en ook de kou. Alsof je er even bij bent. Er zijn veel regels en het doet erg beklemmend aan, qua setting.
Op sommige momenten ben ik even in de serie van Linda Jansma terecht gekomen. 'De cirkel van het kwaad'. Termen als 'uitverkorene', en 'leiderschap', 'het beste voor de wereld" en "straffen" klinken als eng. Dat kan gezien worden als een groot compliment qua schrijfstijl. Het is meeslepend en beeldend.
Het genootschap qua inwoners is groot en er zijn veel personages om te volgen. In hoofdlijnen zijn er drie karakters erg belangrijk. In heden en verleden vertelt. Hierbij is Ira de hoofdpersoon, die goed wordt neergezet. Nu ze bij de woongroep is aangekomen, lijkt het alsof ze weer contact heeft met haar voorvaderen. Zo bijzonder. Ze ontwikkelt zich tijdens haar speurwerk; niemand is te vertrouwen, het is beter te zwijgen..of anders. Ira moet zich erg aanpassen, wat lastig is als je zo nieuwsgierig bent naar je roots.
Machteld van Zalingen heeft niets teveel gezegd, dat zij houdt van schrijven en ook van Scandi-thrillers. Zij weet de Noorse sfeer zeer goed neer te zetten, als ook de bedompte en strenge sfeer bij de genootschap. Ook al heb je mogelijk als lezer je puzzelbrein op "aan" staan en stukken van de puzzel weet te leggen, toch weet dezauteur de aandacht vast te houden tot het einde. Dat is erg goed gedaan!
Waardering 4 sterren.
Deze recensie maakt deel uit van de blogtour. Met dank aan uitgeverij De Crime Compagnie, voor het r3censie-exemplaar.
Wat gebeurde er met Simon?
Waardering 4 sterren.