Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De kracht van kunst achter prikkeldraad.

Juf Annick 19 januari 2023
‘De kampschilders’ is een non –fictieboek waarin de auteur op zoek gaat naar het kampverleden van zijn ouders.
Na het verschijnen van zijn vorige boek ‘De tuinen van Buitenzorg’, dat gaat over het leven van zijn ouders in Celebes (huidige Sulawesi), kreeg hij zoveel informatie toegestuurd van lezers die zichzelf of hun ouders herkenden in het verhaal dat hij het wou verwerken in een nieuw boek. Veel info ging ook over de Japanse interneringskampen in Indonesië waarin buitenlanders, waaronder heel veel Nederlanders, opgesloten werden onder vaak onmenselijke omstandigheden. Dit confronteerde Jan Brokken met het feit dat hij heel weinig wist van wat zijn ouders hadden moeten verduren gedurende die periode. Maar dat hij anderzijds gedurende zijn leven heel vaak werd geconfronteerd met de gevolgen van het kampleven voor zijn ouders en het hele gezin. Trauma’s worden namelijk doorgegeven over generaties heen.
‘De kampschilders’ is opgedeeld in 3 grote delen.
Het eerste deel gaat over het vrouwenkamp in Kampili en het leven dat zijn moeder en zijn twee broertjes er hadden. We maken kennis met de Japanse kampleider en zijn grillen, het harde regime, de gevaren, de honger,… maar ook met heel wat prachtige krachtige vrouwen die ondanks alles hun mannetje staan. En we leren ook Maria Hofker-Rueter kennen, eveneens opgesloten in het kamp. Ze is gehuwd met kunstenaar Willem Hofker, maar ze is zelf ook een begenadigd kunstenaar.
Het tweede deel gaat over het kampleven van Jan Brokkens vader of over wat hij erover te weten is gekomen. En ook hier maken we kennis met enkele kampbewoners en hun persoonlijke verhaal.
Net als in het vrouwenkamp zitten ook hier een aantal kunstenaars opgesloten zoals Willem Hofker en Johan Rudolf Bonnet. Via uitweidingen komt de lezer heel veel te weten over de kunstenaars die zich in de vooroorlogse tijd vestigden in Bali en er woonden en werkten. En hoe ze een aantrekkingskracht hadden op de beau monde van die tijd.
Het derde deel geeft ons een beeld van hoe zijn ouders, Olga en Han, na de bevrijding van de kampen leren leven met wat ze hebben moeten ondergaan. Maar ook hoe het de kampschilders is vergaan.
Het boek bevat meer dan 33 afbeeldingen van werken van de verschillende kunstenaars. Deze zijn steeds gekoppeld aan een verhaal, een hoofdstuk, een persoon die beschreven wordt,... Deze kunstwerken vormen een heel belangrijk onderdeel dat een enorme meerwaarde biedt voor de lezer. Zo krijg je een nog betere inkijk in wat er beschreven wordt.
Er is voor mij een opvallend verschil te merken in de schrijfstijl tussen het eerste en de twee laatste delen. Het eerste deel is eerder verhalend, met veel minder uitweidingen en zijlijnen dan het tweede en derde deel. De twee laatste delen zijn overladen met informatie en dit maakt het lezen soms wat minder ontspannend. Ondanks het feit dat er heel wat info in de hoofdstukken vervat zit en er veel verschillende personen aan bod komen vormt dit alles toch een geheel.
Jan Brokken slaagt erin om in een niet-complexe taal een pijnlijk verhaal te vertellen binnen een verzachtend kader van kunst. De kunst vormde voor heel wat mensen een lichtpuntje, een houvast, een bron van hoop. En ik denk dat dat niet alleen geldt voor de geïnterneerden in de Jappenkampen die in dit boek aan bod kwamen.
Het boek heeft me, als Vlaamse, geconfronteerd met een stuk Nederlandse geschiedenis waar ik geen weet van had.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Juf Annick

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur