Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Geen groei, zelfs niet met een bosbrand op de hielen

Anouk (Hebban Crew) 28 januari 2021 Hebban Crew

De Amerikaanse Keir Graff is zowel thrillerauteur voor volwassenen als kinderboekenauteur. Voor het Nederlands taalgebied zijn alleen zijn kinderboeken vertaald, zijn debuut uitgezonderd. Dat maakt inmiddels drie jeugdtitels; Het luciferkasteel, De spooktoren en het nieuwe Het vuurhuisje, dat in november 2020 verscheen en door Annemarie de Vries werd vertaald.

Na een van de vele geldmissers van Dagmars vader eindigen zij, haar vader, stiefmoeder en halfbroertje tijdens de zomervakantie in een tiny house, een mini-huisje, omdat ze hun appartement uit moeten. Dagmar wil zo snel mogelijk terug en probeert hun illegale verblijf op open bosgrond te saboteren. Intussen ontmoet ze de zeer verwende Blake, die met zijn steenrijke vader in een futuristisch huis woont. Blakes vader heeft een vete met zijn broer en zus, die op aangrenzende stukken grond wonen, maar als er een bosbrand uitbreekt moet iedereen samenwerken om het er levend vanaf te brengen.

Graff weet met Dagmar een goed gelaagd personage neer te zetten. Haar emoties zijn complex; ze houdt van haar vader en broertje en ook met haar stiefmoeder kan ze het doorgaans goed vinden, maar het wonen in een klein huisje zet de relaties op scherp. Dagmars sabotagegedrag geeft haar gewetenswroeging, maar de motivatie terug naar huis te gaan blijft sterker dan haar familie helpen, zoals het een tiener betaamt. Helaas eindigt het wel met Dagmar. De andere personages blijven beduidend vlakker en in een aantal gevallen zeer stereotype, zoals Blakes vader, oom en tante, maar ook Dagmars stiefmoeder. Dagmars broertje wordt beter uitgewerkt, maar zijn gedrag had beter bij een achtjarige dan een vijfjarige gepast.

Ook valt Graff ernstig ten prooi aan zijn behoefte een educationeel aspect toe te voegen; Dagmar is dol op moeilijke woorden – een karaktereigenschap die veel hoofdpersonages uit kinderboeken tegenwoordig met elkaar delen – en strooit te pas en te onpas met de uitleg van synoniemen. Niet alleen halen deze de lezer uit het verhaal, ook valt in enkele gevallen te betwisten in hoeverre het moeilijke woord daadwerkelijk van toepassing is op de situatie.

Qua tempo weet Graff eveneens niet goed op de rit te blijven. De eerste helft van het verhaal draait om losse gebeurtenissen die vooral ten doel zijn Dagmar en Blake tijd met elkaar te laten besteden, al blijkt uit elk uitje dat ze geen begrip voor elkaar hebben, niets met elkaar gemeen hebben en elkaar onder natuurlijke omstandigheden nooit zouden treffen. Dat de uitjes bovendien voorzien zijn van wel heel extreme scenario’s maakt de geloofwaardigheid van Het vuurhuisje er niet beter op. Pas wanneer we halverwege het boek Blakes oom en tante ontmoeten begint zich iets van een gericht plot te ontwikkelen, in de rijkdom die Blakes vader weigert te delen.

Het is duidelijk dat Graff met de bosbrand iets te vertellen heeft; hij doet pogingen te tonen dat de grootte van je huis niet uitmaakt als je elkaar liefhebt, dat onoverkomelijk lijkende ruzies nietig worden als levensbedreigende situaties zich voordoen, maar niets ervan komt werkelijk uit de verf. Het grootste probleem dat Het vuurhuisje heeft, is dat geen van de personages een karakterontwikkeling doormaakt, zelfs Dagmar niet. Aan het eind van het boek is niemand gegroeid en is er bijna niets aan de situatie veranderd, behalve het opgelost geldgebrek van Dagmars vader. Het leven in een mini-huisje of het overleven van de bosbrand heeft voor niemand een catharsis opgeleverd, noch adresseert het een van de vele aangestipte emotionele problemen.

Graff heeft een vlotte pen en met Het vuurhuisje heeft hij een interessante opzet gemaakt, waarvan de uitwerking – zowel op emotioneel vlak als in de actiescènes ¬– helaas de plank misslaat. Het boek weet zijn bordkartonnen niveau niet te overstijgen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anouk (Hebban Crew)

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!