Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Wat een 'fataal toetje' al niet aan kan richten

Anouk (Hebban Crew) 26 oktober 2020 Hebban Crew

Over het oeuvre van Jacques Vriens (1946) kan zelf al een boek worden volgeschreven. Sinds 1976 is hij auteur, toen nog naast zijn werk als leraar. In 1993 besloot hij te stoppen met het onderwijs en fulltime schrijver te worden. Inmiddels staan er meer dan tachtig boeken op zijn naam. In 2020 verscheen Mijn vader woont in het tuinhuis.

De ouders van tweeling Lara en Joeri gaan scheiden. Dat vertellen ze nogal plompverloren onder wat later aangeduid zal worden als het ‘fatale toetje’. Die mislukte poging het eerste gesprek netjes af te handelen is een prachtig voorbeeld van hoe de rest van hun scheidingsproces verloopt. Met de beste intenties, maar uiteindelijk ontzettend rommelig.

Vriens vertelt in het nawoord dat hij dit boek al lang had willen schrijven. Zijn eigen ouders zijn gescheiden in een tijd waarin je als kind niets te vertellen had. Ook zelf is hij gescheiden. Als leraar kon hij het soms niet laten zich te bemoeien met een ouder in het proces, die hem dat vaak niet in dank afnam. Toch kon Vriens het niet laten; hij had, net zoals in dit boek, het kind voor ogen dat voor zichzelf op moet kunnen en mogen komen.

Dat is de boodschap die ook zonder het nawoord duidelijk in het boek doorklinkt. Vriens schrijft op zijn bekende soepele en toegankelijke toon, aansluitend bij kinderen in de leeftijd 10-12 en, indien voorgelezen, ook jonger. Hij weet bij de tijd te blijven zonder daarvoor al te veel moeite te hoeven doen; een duidelijk teken dat Vriens gewend is met kinderen om te gaan. Hoewel Mijn vader woont in het tuinhuis een zwaar onderwerp heeft, weet hij de vaart erin te houden en niet te verzanden in de ellende, zonder dat hij daarbij over de emoties van Lara, Joeri én hun ouders heen springt.

Het boek toont goed het proces van uit elkaar gaan. Eerst wonen de ouders nog samen en willen ze het gemoedelijk oplossen. Als een mediator erbij komt, wordt duidelijk dat het al wat stroever gaat, tot ze uiteindelijk in een echte vechtscheiding dreigen te verzanden. Vriens laat daarbij beide ouders schuld dragen aan de ruzies en de hakken die in het zand worden gezet. De ene keer is moeder onredelijk, de andere keer vader. Lara en Joeri weten mondig te blijven over hun eigen behoeften, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar te zijn in de situatie.

Er komt veel op de tweeling af dat voor lezers herkenbaar zal zijn. Naast het vertrek van hun vader naar zijn tijdelijke woning (een tot B&B omgetoverd tuinhuis) is er ineens de vraag of ze bij vader of moeder gaan wonen, bij wie ze kerst vieren en hoe de vakanties worden geregeld. Daarnaast kampt Joeri met verliefdheid en barst bij de altijd zalvende Lara de bom als haar vader niet op tijd bij de kerstshow kan zijn. Het boek wordt per hoofdstuk wisselend door de ogen van Lara en Joeri bezien, waardoor je twee verschillende blikken op dezelfde situatie krijgt.

Hier en daar overdrijft Vriens iets met Joeri’s driftbuien en Lara’s onwankelbare optimisme, maar toch stoort het nauwelijks, vooral omdat de kinderen uiteindelijk beiden uit die rollen breken. Naast het gezin is er ook plaats voor de kinderen uit de klas, waar ze immers een groot gedeelte van hun tijd doorbrengen, en de bewonderenswaardige juf Jannie (hadden we er allemaal maar een). Ze komen elk tot leven ondanks de beperkte ruimte in het boek, opnieuw dankzij de vaardige pen van Vriens.

Mijn vader woont in het tuinhuis is een boek dat aan ieder kind aan te raden is; een echt fijn leesboek dat daarnaast een herkenbare, verhelderende weergave is van het scheidingsproces en alle gevoelens die daarbij horen. Ook zeer geschikt voor ouders!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anouk (Hebban Crew)

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur