Lezersrecensie
een heerlijk boek voor de thuisbakker
Met dit, alweer haar vierde bakboek, heeft Meike Schaling voor de thuisbakkers recepten van de Franse klassiekers uit de patisserie en boulangerie prijsgegeven.
Meike Schaling runt samen met haar man Patrice Andrieu, de enige echte Franse patisserie in Amsterdam, Petit Gâteau. Het loont de moeite om deze zaak eens te bezoeken als je in Amsterdam bent. Ga je in de winkel de trap op, dan is daar een zitje waar je een kop koffie of thee kunt drinken met iets lekkers erbij wat je uit de vitrine uitzoekt.
Voor dit boek toog Meike naar Parijs om een zoete wandeling te maken langs een aantal van haar favoriete patissiers, zoals, Ladurée, Pierre Hermé, Stohrer, Gaudard etc. ( de adressen staan in het boek vermeld ).
Het voorwoord is geschreven door Angelo Musa, Meilleur Ouvrier de France Patissier-Confiseur, of kort gezegd, "een hele prestigieuze meester patissier-confiseur, die een blauw-wit-rood boord op zijn kraag mag dragen" .
Angelo zorgde ervoor dat Meike en haar gevolg overal naar toe mochten om foto's te maken en te proeven. En in dit gehele boek zijn die prachtige foto's te zien.
De cover ziet er oogstrelend uit met goudkleurige letters. En bij het zien van de afbeeldingen van Croissants, Madeleines, macarons en éclairs loopt het water je in de mond waardoor je meteen wilt gaan bakken. Maar eerst moet je de recepten goed doorlezen, want dat is belangrijk om niet de mist in te gaan.
We beginnen met een pâte â croissant, croissantdeeg. Alles wordt stap voor stap uitgelegd, ook tips wat je met de afsnijdsels kunt doen die je overhoudt wanneer je croissants maakt en wat je nog meer van dit deeg bijvoorbeeld kunt maken, pain aux chocolat, pain aux raisins.
Je kunt het deeg goed invriezen, evenals de voorbereide croissants. Je hoeft dus niets weg te gooien.
Er is een recept voor wanneer je "oude" croissants over hebt, drenk ze in een siroop en vul ze met amandelcréme.
Verder recepten met Briochedeeg, dit recept wordt met "levain" gemaakt, een frans zuurdesem van gefermenteerde rozijnen. Een heuse uitdaging voor de fervente bakker. Vind je dit teveel werk, dan staat een eenvoudiger brioche recept in "kleine hartige taartjes" , een eerder uitgegeven bakboek.
Ook staan er nog recepten voor pâte â choux, soezendeeg, om éclairs, religieuses of saint honoré te maken tevens staan er recepten voor macarons, financiers, cannelés, entremets, opéra.
Pâte sablé voor diverse taarten mocht ook niet ontbreken, zoals tarte aux citron, tarte bourdaloue en een heerlijk recept voor cakes, waarvan je het beslag een nacht moet laten rusten.
Achterin bevindt zich een register en bij de recepten staaan verwijzingen naar een bladzijde, waar je het recept voor crémes, extract en siropen kunt vinden.
Kortom een boek waar je veel plezier aan zult beleven!
Uitgeverij Kosmos, eerst druk 2021.
Tekst en receptuur Meike Schaling
Fotografie Renée Frinking
Styling Nicole de Werk.
Meike Schaling runt samen met haar man Patrice Andrieu, de enige echte Franse patisserie in Amsterdam, Petit Gâteau. Het loont de moeite om deze zaak eens te bezoeken als je in Amsterdam bent. Ga je in de winkel de trap op, dan is daar een zitje waar je een kop koffie of thee kunt drinken met iets lekkers erbij wat je uit de vitrine uitzoekt.
Voor dit boek toog Meike naar Parijs om een zoete wandeling te maken langs een aantal van haar favoriete patissiers, zoals, Ladurée, Pierre Hermé, Stohrer, Gaudard etc. ( de adressen staan in het boek vermeld ).
Het voorwoord is geschreven door Angelo Musa, Meilleur Ouvrier de France Patissier-Confiseur, of kort gezegd, "een hele prestigieuze meester patissier-confiseur, die een blauw-wit-rood boord op zijn kraag mag dragen" .
Angelo zorgde ervoor dat Meike en haar gevolg overal naar toe mochten om foto's te maken en te proeven. En in dit gehele boek zijn die prachtige foto's te zien.
De cover ziet er oogstrelend uit met goudkleurige letters. En bij het zien van de afbeeldingen van Croissants, Madeleines, macarons en éclairs loopt het water je in de mond waardoor je meteen wilt gaan bakken. Maar eerst moet je de recepten goed doorlezen, want dat is belangrijk om niet de mist in te gaan.
We beginnen met een pâte â croissant, croissantdeeg. Alles wordt stap voor stap uitgelegd, ook tips wat je met de afsnijdsels kunt doen die je overhoudt wanneer je croissants maakt en wat je nog meer van dit deeg bijvoorbeeld kunt maken, pain aux chocolat, pain aux raisins.
Je kunt het deeg goed invriezen, evenals de voorbereide croissants. Je hoeft dus niets weg te gooien.
Er is een recept voor wanneer je "oude" croissants over hebt, drenk ze in een siroop en vul ze met amandelcréme.
Verder recepten met Briochedeeg, dit recept wordt met "levain" gemaakt, een frans zuurdesem van gefermenteerde rozijnen. Een heuse uitdaging voor de fervente bakker. Vind je dit teveel werk, dan staat een eenvoudiger brioche recept in "kleine hartige taartjes" , een eerder uitgegeven bakboek.
Ook staan er nog recepten voor pâte â choux, soezendeeg, om éclairs, religieuses of saint honoré te maken tevens staan er recepten voor macarons, financiers, cannelés, entremets, opéra.
Pâte sablé voor diverse taarten mocht ook niet ontbreken, zoals tarte aux citron, tarte bourdaloue en een heerlijk recept voor cakes, waarvan je het beslag een nacht moet laten rusten.
Achterin bevindt zich een register en bij de recepten staaan verwijzingen naar een bladzijde, waar je het recept voor crémes, extract en siropen kunt vinden.
Kortom een boek waar je veel plezier aan zult beleven!
Uitgeverij Kosmos, eerst druk 2021.
Tekst en receptuur Meike Schaling
Fotografie Renée Frinking
Styling Nicole de Werk.
1
Reageer op deze recensie