Kruising tussen horror en thriller
Voor Karin Hazendonk en uitgevrij Hamley Books mocht ik het e-book ”Ashland” lezen en recenseren waarvoor mijn hartelijke dank.
Recensie Ashland - Karin Thomas
Samenvatting
In het Amerikaanse stadje Ashland kent iedereen elkaar. De inwoners zijn nuchtere, hardwerkende mensen, die geloven in wat ze zien en kunnen verklaren. Maar wanneer een sneeuwstorm Ashland afsluit van de buitenwereld, duikt er iets duisters op in de stad. Iets onverklaarbaars, misschien zelfs iets wat niet menselijk is.
Ashland verandert al snel in een stad van angst wanneer verschillende mensen kort na elkaar sterven in mysterieuze omstandigheden. Is de dader een van de lokale bewoners? Of is er echt iets sinisters aan de hand?
Dode na dode neemt de angst toe, tot Ashland verandert in een plek waar niemand zich nog veilig voelt. Net zoals het kwade dit het liefste heeft.
Leeservaring
Ik had vernomen dat dit boek wordt vergeleken met verhalen van Thomas Olde Heuvelt of Stephen King. Mijn interesse was gewekt en toen er recensenten gezocht werden twijfelde ik geen moment en heb me aangemeld.
Stephen King en Thomas Olde Heuvelt dat zijn geen kleintjes in het horror genre. De vergelijking van de voor mij onbekende auteur Karin Thomas met deze grote namen schepte dus wel hoge verwachtingen. Verwachtingen die zeker waargemaakt werden.
Toen ik het boek bijna uit had kwam ik erachter dat Karin Thomas een pseudoniem is voor Karin Hazendonk-Metselaar, en die auteur ken ik van spannende thrillers die ik gelezen heb. Die ontdekking toverde meteen een lach op mijn gezicht. Geen wonder dat mijn verwachtingen waar gemaakt werden…
Het verhaal bouwt zich rustig op. Er wordt kennisgemaakt met het kleine dorpje Ashland en haar bewoners; met name de gemeenteraad en hun gezin. Het verhaal beleef je vanuit verschillende personages. Vanuit wie? Dat staat handig aangegeven boven ieder hoofdstuk zodat je wat houvast hebt in het verhaal.
Er gebeuren vreemde dingen in het dorp Ashland. De auteur weet je mee te zuigen in de spanning die het dorp ervaart. Wat is hier toch gaande? Met welke vreemde krachten hebben we te maken? Net als de personages uit het boek wordt je heel nieuwsgierig en gaat het onder je huid zitten.
Hoewel het geen vampieren zijn die een rol spelen deed het mij daar wel een beetje aan denken. Het is een horrorverhaal waarin bovennatuurlijke krachten een rol spelen. Er vallen uiteraard slachtoffers maar het is niet een heel bloederige horror. Ik zou het eerder omschrijven als iets tussen thriller en horror in. Makkelijk toegankelijke horror dus of een enge thriller.
Het verhaal speelt zich af vlak voor kerst en oud en nieuw, dezelfde periode als waar we nu inzitten, en dat maakt het ook heel bijzonder om het boek te lezen. Een extra stukje herkenning en spanning wordt hierdoor toegevoegd.
Het boek is opgebouwd uit korte hoofdstukken die makkelijk weg lezen. De schrijfstijl is soepel. Korte zinnen in begrijpelijke taal. Een origineel thema en hoewel de ontknoping uiteindelijk duidelijk is roept het ook vragen op. Wellicht worden die nog beantwoord met een vervolg…
Ashland is een prettig lezend boek wat naar mijn idee inderdaad prima tussen de reeds genoemde horrorauteurs geplaatst kan worden.
De auteur
Karin Thomas is geboren in 1961 te Utrecht. Op haar eerste verjaardag verhuisde ze met haar ouders naar Waddinxveen en daar woont Karin nog steeds met haar man en inmiddels drie herders. Vanaf het moment dat ze kon lezen, waren boeken haar grote liefde en begon ze met het schrijven van verhaaltjes. Het duurde toch nog tot 2013 dat ze zich, naast haar baan als boekhouder, serieus op het schrijven ging toeleggen. Haar thriller “De Plicht” is haar debuut.
Algemene informatie
Titel: Ashland