Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Maak van het echte leven een spel!

Matthias Dewilde was zelf jarenlang gameverslaafd. In zijn boek verteld hij zijn verhaal en hoe hij eruit is gekomen. Nu heeft hij zijn baan opgezegd en helpt de andere jongeren en hun ouders die worstelen met gameverslaving. Dit boek is geschreven voor de ouders, jongerenwerkers die gameverslaafden willen begeleiden uit hun verslaving.



In het boek staan meerdere ervaringsverhalen van ouders, die zien hoe hun kinderen (meestal jongens) school, sociaal leven, zichzelf verwaarlozen om te kunnen gamen. Matthias Dewilde schrijft met Gameover een praktisch boek waardoor je beter begrijpt waarom gamen zo aantrekkelijk is voor kinderen en waar je invloed ligt om daar verandering in te brengen.


Het boek heeft een vlotte schrijfstijl. Je voelt de passie van de schrijver voor het gamen, de jongeren die erin vastlopen en de ouders die hij wil helpen. Het heeft een positieve insteek en dat maakt het prettig om te lezen. Niet iedereen loopt het risico om gameverslaafd te worden. De schrijver maakt duidelijk waar de verschillen liggen en degenen, die het risico wel lopen, kunnen door een stappenplan uit de verslaving komen. Er is wel een waarschuwing: Het kan een lange en moeilijke weg zijn. Maar de ervaringsdeskundige biedt hele concrete stappen en regels waarmee vooruitgang is te boeken, zowel voor de jongeren als voor het gezin. Dat de schrijver uit België komt, merk je hier en daar door het gebruik van woorden die in Vlaanderen heel gewoon zijn zoals kot voor kamer.

Verbinding - Spelregels - Succeservaring - Goed voorbeeld

De waarden waarmee het boek werkt, zijn in elk gezinsleven van toepassing, ook als je niet met verslaafden kinderen te maken hebt. Matthias Dewilde zet in op verbinding met het kind. Ouders moeten moeite doen om de wereld van kinderen te begrijpen zelfs als die ver van je af staat. Het boek helpt daarbij omdat informatie biedt over verschillende games en wat het effect daarvan is op kinderen. Daarnaast maakt Dewilde van het weer terugwinnen van je kinderen een spel. De metafoor van het gamen en dat er spelregels nodig zijn is van toepassing voor het echt leven. Heel duidelijk zijn de voorbeelden om kinderen te helpen slagen in het leven. Die succeservaringen halen ze schijnbaar moeiteloos in het virtuele spel. Hoe ze daarbij geholpen kunnen worden, wordt praktisch uitgelegd en welk effect dat op kinderen heeft. Dat is iets wat in alle opvoedboeken zou kunnen staan. De vierde stap, die niet als laatste moet worden genomen is het voorbeeld wat ouders zelf geven. Daarmee is gameover een spiegelboek voor opvoeders. Je hebt er niet alleen wat aan voor diegene die je wilt helpen met zijn gameverslaving.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Antoinette Schram

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur