De verbindende kracht van Weyward Cottage
"Mannen hebben het woord heks uitgevonden. Wij noemen onszelf de Weyward-vrouwen".
'De Weyward-vrouwen' (originele titel: Weyward) is de debuutroman van Emilia Hart.
De lezer wordt meegenomen in de levens van de drie hoofdpersonen, die in plaats en tijd op het oog weinig gemeen hebben.
Altha leeft in 1619 in het dorpje Crows Beck in een cottage (Weyward Cottage). Zij is op dat moment begin twintig.
Het verhaal van Violet speelt zich in eerste instantie vooral af in Orton Hall. Een statig landgoed in de nabijheid van Crows Beck. De belangrijkste gebeurtenissen vinden plaats in 1942, maar als lezer leer je Violet ook kennen als nog jonger meisje.
De derde vrouw met wie de lezer kennismaakt is Kate (2019). Kate leeft in Londen met haar vriend. Zij is ook een twintiger.
De Weyward-vrouwen is opgebouwd uit korte hoofdstukken van enkele bladzijdes. De zinnen zijn over het algemeen kort en vlot te lezen.
Het boek is logisch, overzichtelijk en goed te volgen. Er wordt geregeld gewisseld van vertelperspectief. Dit komt de spanningsboog ten goede.
Als lezer word je uitgedaagd om te ontdekken wat deze drie vrouwen, die zelfs in plaats en tijd weinig tot niets gemeen hebben verbindt.
De levensverhalen van Altha, Violet en Kate worden aan elkaar verbonden doordat zij stuk voor stuk in hun eigen tijd en op hun eigen manier te maken krijgen met mensen (veelal mannen), die hun leven op een negatieve manier beïnvloeden.
Gaandeweg blijken zij verbonden door de wijze waarop zij de problemen op hun pad de baas proberen te worden. Daarbij steun ontlenend aan de natuur en de dieren om hen heen.
Via Weyward Cottage ontstaat ook een zeker generatiebewustzijn. Het besef dat iedere generatie bestaat te midden van andere generaties. Jong en oud staan op elkaars schouders. Dit besef heeft voor Violet en Kate een grote verbindende kracht.
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 5
Psychologie: 4
Ik geef 'De Weyward-vrouwen van Emilia Hart 5 sterren.
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 5
Psychologie: 4
Ik geef 'De Weyward-vrouwen van Emilia Hart 5 sterren.