Indrukwekkende psychologische ontwikkeling van de hoofdpersoon
Dit is wel een bijzonder boek, zowel vanwege de psychologische ontwikkeling van de hoofdpersoon als de setting waarbij de echo van de Tweede Wereldoorlog op een (voor mij) nieuwe manier doorklinkt. Het boek is in drie delen ingedeeld: het eerste deel is wat ongericht, meandert wat zonder duidelijke richting en dat komt de leesbaarheid niet ten goede. In deel twee neemt het boek een hele nieuwe wending en contrasteert daarmee zéér met het eerste deel. En het derde deel verweeft beide delen samen en komt tot een behoorlijk knap gevonden uitwerking.
Je zou ook kunnen zeggen dat je voor het bijzondere einde eerst twee hindernissen moet nemen: het eerste deel dat nogal introducerend is en vooral sfeer schetst en karakters introduceert, het tweede deel dat bij vlagen escalerend is en behoorlijk intens seksueel. Ik heb nog geen andere recensies gelezen, maar ik verwacht dat er best veel mensen zijn die moeite hebben met de intensiteit van de seksscènes. Ze zijn ook nogal onontkoombaar, veelvuldig en weinig beknopt.
Echter, deze scenes zijn volgens mij noodzakelijk om de zeer rationeel functionerende hoofdpersoon, wiens gevoelsleven zo onontwikkeld is dat ik in het eerste deel zelfs dacht dat ze een mentale handicap had, uit haar hoofd te krijgen. Bovendien: ook al zijn de scenes behoorlijk intens en indringend, de auteur beschrijft het helemaal zonder bloemrijke beschrijvingen van genitalia. En dat is knap, want daarmee worden de scenes zomaar obligaat.
De auteur overviel me met deze scenes, maar vervolgens ook met de prachtige manier waarop in het laatste deel alles bij elkaar komt, de hoofdpersoon zich van een hoekige kleindenker vol oordeel zich heeft ontwikkeld tot een liefdevolle, bijna nederige vrouw met véél meer zelfbewustzijn en zelf acceptatie. Dat is knap gedaan en verdient een aanbeveling en wat mij betreft vier sterren.