Ontroerend kinderboek over dood en liefde, ook zéér geschikt voor volwassenen!

ArjenD 06 april 2025
Sommige kinderboeken zijn ontzettend volwassen. Dit is er zo een. Wat een dijk van een boek, door de ogen van Puca die een zomer meemaakt tussen de basisschool en het voortgezet onderwijs. Het is een prachtboek waar de rijke, kinderlijke wereld, waarin verwondering frequent de kop op steekt. Dit is de enscenering voor een mooi en teder verhaal over liefde en dood.

In de verwondering is de ontdekkende en verkennende belevingswereld van kinderen prachtig gevangen. Je zou willen dat je zo'n nieuwsgierige houding voor altijd zou behouden. Maar de verwondering zit ook in de filosofisch aandoende verhandelingen over tijd: hoe lang het duurt, of het snel of langzaam gaat, of het stil kan staan. En die vraag is in dit boek reuze relevant, omdat de naderende dood van Rover voor haast zorgt.

In het boek zitten heel veel prachtige zinnen verstopt. Veel zinnen over 'tijd', wat een heel duidelijk thema in het boek is, maar wat dacht je van:

'We redden het wel', fluistert ze (mama) in Puca's oor. Puca weet dat ze dit vooral tegen zichzelf zegt. Dat is niet erg. Soms heb je anderen nodig om iets tegen jezelf te zeggen.

Echt een aanbeveling, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Het is een heel eerlijk, nuchter en toch ook wel emotioneel boek. Absoluut het lezen waard. Vijf sterren.

Meer recensies van ArjenD