feelgood in het groen
Lentegroen van Jacky van Laren is het eerste deel van de Onder de Bomen-serie.
Sylvie is een stoere boswachter die na een mislukte liefde vlucht in haar nieuwe baan. Ze wordt aangesteld bij Boswachterij De Grote Weijde op de Utrechtse Heuvelrug. Samen met haar 11 jarige dochter Ties betrekt ze een schattig boshuisje en hebben het daar erg naar hun zin.
De tweede personage in het boek is Freek, een mensenschuw, hyperintelligent en wereldvreemde eigenaar van het landgoed. Ties weet al snel het harnas van Freek te breken en er ontstaat een warme vriendschap tussen Sylvie, Freek en Ties.
Lentegroen is opgedeeld in 26 hoofdstukken en deze wisselen tussen het perspectief van Sylvie en Freek. De personages zijn realistisch beschreven en het kan niet anders dan dat je van ze gaat houden. Sylvie krijgt in het dorp te maken met de vooroordelen over een alleenstaande moeder en vrouwelijke boswachter. Het dorp wordt vooral bewoond door kakkers en vooringenomen mensen. Maar Sylvie laat zich hierdoor niet beïnvloeden en gaat haar eigen gang
Het is een boek met een vlot geschreven verhaal waar de volgende thema’s in voorkomen; autisme, pesten en storten van drugsafval. Ik vond het een beetje een voorspelbaar verhaal, maar door de schrijfstijl en het goed uitwerken van de personages is het een fijne feelgood-roman die je wil blijven lezen. Ben dan ook zeer nieuwsgierig naar de volgende delen Zomerloof, Herfstrood en Winterzon.
Het is mijn eerste kennismaking met de boeken van Jacky van Laren en zal zeker niet de laatste zijn.