Magertjes

Astrid van der Helm 15 oktober 2024
De Gifmengster. ☆☆☆
Marianne en Theo Hoogstraaten

Dit verhaal gaat over het leven van Lucrezia Borgia en speelt zich af rond 14 en 1500. Haar vader, Rodrigo Borgia is kardinaal en wordt gekroond tot Paus. De 13 jarige Lucrezia wordt door haar vader uitgehuwelijkt en doordat haar vader een gemeen spelletje speelt gebruikt hij zijn macht om nog hogerop te komen. Zelfs moord word niet geschuwd.

We lezen het levens verhaal van Lucrezia. We krijgen een kijkje in het Vaticaan en Vaticaanstad in de jaren 1450 en 1500. Ze was een strenge doch rechtvaardige Hertogin met veel macht. Ze wordt ook de Gifmengster genoemd.

Wat vind ik van dit verhaal? De thrillers die dit koppel schrijft vind ik altijd erg goed. Daarom trok ook dit boek van hun mij aan. Echter is het een dunnetje op de kobo van 291blz. Het 'papier' is voor de helft beschreven en er is veel open vlak waardoor je door het verhaal in glijdt.

Het verhaal word verteld door Lucrezia op haar sterfbed haar kinderen die vragen naar haar vroegere reputatie. We kijken terug op haar leven.

Ik weet niet zo goed wat ik van dit boek moet vinden. Het verhaal van Lucrezia boeide me en ik wilde meer weten over deze dame. Maar het is een oppervlakkige beschrijving van gruwelijke beschuldigingen over en weer en het meedogenloze van de jaren 14 en 1500 aan het Vaticaan. De Paus heeft onwettige kinderen? Hoezo dan? Celibatair?
Het gaat nergens de diepte in en het is een mager verhaal. Het viel me eigelijk tegen. Als ik eerst de info op internet opgezocht dan had ik dit boek niet hoeven lezen. Opeenvolgende feiten en niets nieuws. Gemiste kans.
Als een boek van de Crimecompagnie door deze auteurs verwacht je een thriller en dat viel tegen.

Ik heb dit boek gekregen van de Crimecompagnie waarvoor mijn dank.

Meer recensies van Astrid van der Helm

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder met zijn kenmerkende warmte, scherpzinnigheid en humor.

Een roman die bijna uit zijn voegen barst van emotie met een prachtige schrijfstijl en onvergetelijke personages, een verhaal dat je telkens weer zult willen herlezen.

Parijs 1942. Miri ontsnapt aan een razzia en komt terecht op het platteland. Op een nacht krijgt ze een gevaarlijke missie. Slaagt ze erin om zowel haar eigen leven als dat van anderen te redden?