Kijkje in het hoofd van iemand met autisme

Zondagsleven

We gaan verder het leven in van Jasmijn Vink. Even voor de duidelijkheid, Jasmijn heeft ASS, een autismestoornis. Daardoor is het leven van Jasmijn moeilijk. Ze beschreef in 'Zondagskind' haar jeugd op bijvoorbeeld school. Jasmijn kon niet praten en door haar autisme komen de vele stemmen, drukte, schreeuwende kinderen en 'gewone' dagelijkse dingen die voor Jasmijn eigenlijk een constante overprikkeling is.

In 'Zondagsleven' duiken we nog dieper in het leven van Jasmijn. Ze heeft een fulltime baan als receptioniste bij een bedrijf. Het felle licht doet pijn in haar ogen. Haar leidinggevende komt haar tegemoet en de lampen worden vervangen. Dingen die in het leven van Jasmijn ingewikkeld zijn. Dingen die voor andere mensen niet ingewikkeld zijn en haar dan ook niet snappen.
Tussen de middag moet ze in haar lunchpauze slapen in een lege vergaderruimte. Als ze dat niet doet trekt ze de dag niet.
Haar grote liefde Nick wil heel graag samenwonen maar zij niet. De tijd alleen thuis heeft ze nodig om te ontprikkelen en te herstellen. Ze zien elkaar 2x per week en bellen voordat ze gaan slapen. Jasmijn is altijd samen met haar hond Romy.

De grote droom van Jasmijn is schrijver zijn. Kunnen leven van het schrijven voorkomt te moeten werken op een kantoor. Nu werkt ze op rustige momenten aan haar manuscript en hoopt dit fulltime te kunnen gaan doen om haar leven op haar manier in te vullen.

Judith Visser heeft zelf autisme en vertelt dat door de ogen van Jasmijn.
Je krijgt een uniek kijkje in het hoofd van een autist. Hoe komen alle prikkels van het dagelijkse leven door bij iemand met deze stoornis. Voor mij ging er een wereld open.

Door mijn werk bij een hulphonden school, waar we veel werken met autisme honden begrijp ik mijn cursisten beter. Heel erg leerzaam dus. Hoe de 'gewone' dagelijkse dingen een enorme hobbels kunnen zijn. Een simpel telefoon gesprek moet van te voren uitgedacht zijn met pasklare antwoorden. Romy is haar grote steun en geeft vertrouwen in moeilijke tijden.

Ook dit boek over Jasmijn heb ik graag gelezen. Buiten dat het leerzaam is is het verhaal van Jasmijn bij tijden zo verdrietig en heb ik zo gehuild.. Hoe verloopt haar relatie met Nick? Haar grote droom is wonen in Rockanje, gaat dat lukken?
Inmiddels is ook 'Zondagskracht' het derde en laatste boek over Jasmijn. Hij staat klaar als luisterboek en kan ik niet wachten om erin te beginnen.

Ook dit verhaal krijgt !!

Meer recensies van Astrid van der Helm