Prachtige psychologische roman

astridhabraken 23 februari 2025 Auteur
Dankzij de boekwinkel waar ik af en toe werk, had ik de kans om een vooruitleesexemplaar te lezen van Narcis. Die kans liet ik niet voorbij gaan, want ik genoot ontzettend van het eerste boek van Fanto, Viktor.

De titel vond ik direct intrigerend: Narcis, naar Narcicus? Mijn hersenen maakten meteen overuren. Net als haar eerste boek, Viktor, heeft de stad Wenen een prominente rol in het boek. Dan heb je mij al, want ik ben dol op deze stad en haar geschiedenis. In het boek vertelt Fanto het verhaal van de Nederlandse jongen Hermann, Manno voor bekenden. Hij is geboren na een korte liefdesrelatie tussen zijn Nederlandse moeder en een Weense officier, die wel met haar trouwt maar niet in Nederland komt wonen. Na de dood van zijn moeder, komt zijn Weense tante Esmeralda hem halen.

Voor deze vrouw is hij van meet af aan een teleurstelling, waardoor het leven in Wenen geen pretje is. Tot hij naar een zomerkamp gaat en daar vrienden maakt, die hij op latere leeftijd weer tegenkomt. Maar tegen de achtergrond van de opkomst van Hitler komt de vriendschap onder zware druk te staan.

Waar de titel op slaat? Gaat dat lezen! Want dit boek is echt een enorme aanrader. Mede ook door de huidige tijd waarin we leven; althans dat vind ik. Fanto schrijft prachtig, de sfeer die ze oproept van Wenen, maar ook van de omgeving is geweldig. Zonder dat je het gevoel hebt dat ze er te veel woorden voor gebruikt. Dat combineert ze met fraaie beschrijvingen van menselijk gedrag. Ik hoop van harte dat ze nog heel veel meer boeken gaat schrijven.

Meer recensies van astridhabraken

Als Jolenes helikopter crasht in Irak, moet ze terugkeren naar het huwelijk en gezin dat ze onder hoogspanning achterliet. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.