Indringend verhaal met prachtige beeldspraak
Hoe voelt het om steeds minder te kunnen, omdat alles wat je doet een angstreactie kan triggeren? Voor mij is het iets dat ik me nauwelijks kan voorstellen, voor Jitta uit Slapen zonder slangen is dit gevoel maar al te bekend. Nadat haar ouders gescheiden zijn en haar moeder helemaal opnieuw wil beginnen, belooft Jitta haar zusje op de eerste avond in hun nieuwe huis dat ze haar nooit in de steek zal laten. Maar deze belofte drukt steeds zwaarder op haar. Maar het is ook de houding van haar ouders die zwaar op haar drukt. Ze weet zich steeds minder goed staande te houden in de contacten met familie en op school. Jitta probeert zichzelf ervan te overtuigen dat de angsten irrationeel zijn, maar dat lukt steeds minder goed. Maar hoe moet ze dit dan oplossen, als niemand haar begrijpt? Wordt ze langzaam gek?
Slapen zonder slangen is een indringend verhaal, wat heel invoelbaar maakt hoe iemand zich steeds verder van haarzelf en de wereld om haar heen voelt vervreemden. Saskia beschrijft dit met soms pijnlijke eerlijkheid, maar ook met prachtige beeldspraak. Mijn favoriet: Als het over Jack gaat, strooit mam met leugens alsof het pepernoten zijn.'