Van boven naar beneden, van toen naar nu.

AstridvdJ 15 juni 2024
Voor een woordkunstenaar / liefhebber van taalspelletjes is het een heel leuk taalpuzzelboek. Voor een thrillerlezer is het een slaapverwekkend verhaal. Voor een geschiedeniszoeker zitten er een paar leuke dingen in. Voor iemand die de rode draad wil blijven volgen ben ik binnen honderd pagina's die al helemaal kwijt.
Een heleboel zaken zijn zo voorspelbaar dat je een pagina diagonaal kan lezen. De fantasie van de schrijver is echt ongebreideld. Er wordt van alles en nog wat bij gehaald. Van Terneuzen gaan we naar Leiden, een benzinestation langs de A13, Londen, Greenwich om zelfs nog terecht te komen op St. Helena. Dat er Chinese invloeden zijn is duidelijk merkbaar. De titel "de Vliegende Hollander" is zeer terecht gekozen. Allereerst vanwege de scheepvaart rond de Kaap van vroeger als de snelheid waarmee door Nederland gereden wordt als dat er gevlogen wordt naar Londen (per helikopter).
Al met al een verhaal met een duidelijke start in Terneuzen met professor Ozinga. Als hij wordt met heel veel moeite wordt ontvoerd en gevolgd, volgt er een reis waarbij vier brieven gevonden moeten worden. Een leuk spannend boek waarin genoeg taalpuzzels en codes zitten (die leuk zijn om achteraf uit te zoeken) en ook Engelstalige teksten die wel een vertaling hadden mogen hebben. De brieven en aanwijzingen worden natuurlijk gevonden. De manier waarop is fantasievol bedacht en de reden ook. Je gaat van Marco Polo naar Jezus en Napoleon. Hopelijk is er uit mijn warrige verhaal toch nog wat te maken. Datzelfde geldt voor het boek. Begrijp je hem nog?

Meer recensies van AstridvdJ