Mist detail en achtergrondinformatie
De weinig in Nederland bekende Chileense auteur Alejandro Zambra won met zijn debuut ‘Bonsai’ de Chilean Critics prize en de National Council on Books and Reading prize for the best novel. Het boekje - vertaald door Luc de Rooy - heeft, zonder nawoord, 86 pagina’s die in vijf delen zijn verdeeld met elk korte hoofdstukken.
Het eerste deel gaat over de ontmoeting tussen Julio en Emilia, althans zo noemt de auteur hen. Meteen wordt de toon gezet dat Emilia dood zal gaan, hoe en wat volgt later in het verhaal. Beide personages volgen Spaanse les en al snel krijgen ze een relatie.
In het tweede deel schetst Zambra hoe deze relatie verliep, met vooral lezen en follar (fucken in het Spaans). Ondertussen komt nog Anita in beeld, een goede vriendin van Emilia. Ook wordt de twijfel van de relatie duidelijk.
Het derde deel diept de vriendschap tussen Emilia en Anita uit, ook wordt iets meer duidelijk wat er met Emilia is gebeurd nadat het uit raakte. Ook hoe het Anita is vergaan.
Het vierde gaat over Julio, een opdracht die hij mogelijk krijgt en waar dat uiteindelijk toe leidt. Ondertussen is er nog iets tussen hem en Maria.
Het afsluitende vijfde deel begint over twee tekeningen die Julio heeft gemaakt, zijn verdere leven. Ook wordt dan duidelijk wat er echt met Emilia is gebeurd.
Het verhaal was vlot, maar zonder iets van de achterliggende gedachte te weten werd het nooit duidelijk wat de auteur wilde vertellen. Iets over een bepaalde generatie die wil leven, zonder echte liefde, en dus voor de lust. De auteur doet ook geen vertelling van de periode, locatie, achtergrond, etc. Het einde maakte nog wel iets goed, maar niet genoeg om het ‘echt mooi’ te vinden. Het is vooral proza en niet echt literatuur.
Ik werd niet omver geblazen, eigenlijk had ik bij het tweede deel al de neiging het boek weg te leggen, en alleen dat ene punt over Emilia en haar dood maakte dat ik toch het einde wou weten. Het derde deel vond ik nog aardig, het vierde sloeg naar mijn idee nergens op en voegde ook niets toe. Ik miste echt achtergrondinformatie en detail, het voelde daardoor te vlak en ik kon geen goed beeld vormen. Leuke als tussendoortje.