Wel en wee in Wondermond
In 1883 vond een van de dodelijkste scheepsrampen in onze Nederlandse geschiedenis plaats. Anne-Gine Goemans gebruikte dit als onderlegger voor haar nieuwste roman Wondermond. Boye, de ik-figuur, is een puber die opgroeit in het rijke Bloemendaal. Hij vlucht met zijn moeder naar het vissersdorpje Wondermond, nadat zijn vader wordt opgepakt voor beleggingsfraude. Hij is een nakomeling van diverse sterke vrouwen en het eerste indrukwekkende rauwe hoofdstuk maakt duidelijk wat deze vrouwen voor gruwelijkheden hebben moeten doorstaan nadat bij de scheepsramp een groot deel van de mannen van het dorp omkwamen. De koppeling van de geschiedenis van deze vrouwen met het opgroeien van de verwende Boye en de lessen die hij moet leren, komen uiteindelijk mooi bij elkaar.
De beschrijving van het leven van bevoorrechte rijken in Bloemendaal, allen egocentrisch en gericht op materiële zaken, in tegenstelling tot de ruwe armere Friezen, allen uiteindelijk met een gouden hart, is iets te clichématig. Hierdoor wordt het verhaal wat minder diepgravend. De schrijfstijl van Goemans is echter helder en vlot, het verhaal is doorspekt met droge humor en mooie metaforen, die je meesleuren in het verhaal. Sommige personages verdienen een verhaal op zichzelf, zoals de authentieke Anne en de gebroeders Krab. De details komen realistisch over met mooi beschreven stukken over het zware leven van vissers en hun vrouwen.
Al met al is Wondermond een fijne sfeervolle roman over opgroeien en loskomen van je verleden, (machts)misbruik en kracht om dit te boven te komen.