Domineeszoon
33 Twijfel was een gedachtegoed waar thuis weinig woorden aan vuil gemaakt werden. Zijn vader zag er trouwens, Gods Woord uitgezonderd, in het algemeen weinig heil in ergens woorden aan vuil te maken. Zijn moeder bezag alles met een berustende glimlach. Zo gaan de dingen, was haar mening. Nee, geen mening, die had ze niet. Zo dacht ze erover.
Kom verder! Deze woorden worden op een sleutelmoment uitgesproken. Dit soort vondsten kun je wel aan Freek de Jonge overlaten. Dit is deel 1 van zijn memoires. In dit deel dat zich vooral afspeelt in de jaren ’30 en ’40 komt Freek nog amper voor. Hij is geboren in 1944.
Waar Freek’s overgrootvader nog een roeping (“Als door de Heilige Geest betoverd.”) meemaakte midden tussen de Zeeuwse weilanden daar wordt zijn vader geacht te kiezen voor het beroep van dominee.
Je hoeft om plezier te beleven aan dit boek niks met Freek te hebben. Ik heb zelf wel veel shows van hem gezien vanaf begin jaren ’80 toen hij solo ging. Enige interesse in de jaren ’30 en ‘40, de bijbel en het wel en wee van een domineesbestaan is wel aan te raden. Aardig is dat elk hoofdstuk voorzien is van een QR-code waarmee je online familiefoto’s kunt bekijken.
97 Volgens dominee Kersten was een gelovige een bergbeklimmer die aan zijn nagels aan de rotswand hing. Wie in het ravijn stortte, had niet het ware geloof. Dus liet God je vallen. Dominee Kersten was goed op de hoogte van wat God zoal in de zin had en sprak op de toon van iemand die regelmatig met de Schepper correspondeert.
133 Nu voelde hij zich vederlicht en vroeg zich af: wanneer stopt een mens met huppelen? Er kwam een ris van vragen en gedachten achteraan. Wanneer begint een mens te huppelen en welke aansporing heeft het brein nodig om de spieren het signaal te geven om te gaan huppelen? Hij kon zich niet herinneren wanneer hij voor het laatst gehuppeld had.
188 Neuken, het bleef een trap in het kruis. Er bestond geen fatsoenlijk woord voor dat mengsel van intimiteit, genot en liefde. De taal schoot simpelweg tekort zoals bij alles wat dichter bij zijn dan hebben ligt.