Vermakelijke liefdesgids: Relaties onder de astrologische liefdesloep

Er zijn talloze astrologische theorieën over welke partners goed bij elkaar passen. Denk bijvoorbeeld aan de wat vergezochte 'moon phase soulmate'-trend op TikTok, of de bewering dat maantekens moeten matchen voor een succesvolle relatie. Als astrologie-nerd en hobbyist was ik erg nieuwsgierig naar de visie van Rose. Met veel enthousiasme, een knipoog en mijn geboortehoroscoop in de hand, begon ik aan dit boek – en ik werd niet teleurgesteld.

Het boek is veelzijdig, omdat Rose verschillende astrologische plaatsingen bespreekt die relevant zijn voor de liefde, zoals de liefdestaal van Venus, de invloed van Mercurius en de noord- en zuidknoop.
Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat mijn Zuidknoop in Maagd me de neiging geeft om mijn partner te willen ‘helen’ en verbeteren. In dit opzicht heb ik al de nodige relatielessen geleerd, en het is grappig om te zien dat dit nu bevestigd wordt door de sterren.

De ondertitel van het boek, “Astrologische aspecten van soulmates, karmische partners en tweelingzielen,” vind ik wel wat misleidend. Ik had hierdoor verwacht dat onderwerpen zoals de conjunctie zouden worden behandeld, maar dat was helaas niet het geval. Ik begrijp de keuze wel, want het boek zou anders veel te dik zijn geworden door alle mogelijke variaties.

Ook vond ik de toevoeging van informatie over hechting, edelstenen, maanrituelen en affirmaties wat onverwacht. Ik had het waardevoller gevonden als Rose in plaats daarvan de astrologische huizen had toegevoegd. Zo bevindt mijn zuidknoop zich in de perfectionistische Maagd en ook nog eens in het eerste huis. Het eerste huis gaat onder andere over het ‘zelf’, wat betekent dat mijn perfectionisme zich niet alleen op mijn partner richt, maar ook op mijzelf. Dit is heel anders dan een zuidknoop in het twaalfde huis, dat meer verbonden is met spiritualiteit en het onderbewuste. De huizen bieden echt een interessante aanvulling, omdat ze een zuidknoop of andere plaatsing een geheel eigen dimensie geven.

Dat gezegd hebbende, niet elke lezer wil zo diep ingaan op de materie. Als je die behoefte niet hebt, of nog niet zoveel weet van astrologie, zal dit boek je zeker veel nieuwe inzichten bieden.

De gids is vooral interessant wanneer je je eigen geboortehoroscoop vergelijkt met die van een (ex-)partner of ouder. Een tip: vraag bij je eerstvolgende date meteen om de geboortetijd en -plaats, zodat je kunt voorkomen dat je in een karmische relatie belandt. Alhoewel, zoals de filosoof Søren Kierkegaard ooit zei: “Het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts begrepen.” Zo is het ook met relaties en de lessen die ze ons brengen. Doorleef ze en analyseer achteraf wat er ‘misging’, met behulp van deze liefdesgids. Deze is zeker een waardevolle aanvulling voor in je astrologische boekenkast.

Meer recensies van Barbara Gerritsen