Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Ionah wacht tot regen op hem neerdaalt

‘Een hommage aan Le Petit Prince van Saint-Exupéry (1900) en De weg van Cormac Mc Carthy (1933)’, staat op de voorkant van de vierde roman van Santiago Pajares (1979). Mooi, zo’n eerbetoon. De regen van Ionah, in een prachtige vertaling van Jacqueline Visscher, wordt omschreven als een moderne fabel. Er zijn inderdaad wel wat wijze lessen te ontdekken in deze roman. 

De regen van Ionah heeft een eenvoudig verhaal, eenvoudig taalgebruik en enigszins ‘flat characters’, maar dat komt deze roman juist ten goede. De eenvoud benadrukt de naïviteit en wereldvreemdheid van het hoofdpersonage, waardoor wijze lessen beter uit de verf komen. Doordat Ionah een letterlijke reis aflegt, dwars door de woestijn, onderweg naar zijn volwassenheid, heeft dit boek naast een fabelachtig, ook een avontuurlijk tintje. En dan zijn er nog de mooi gevonden symbolieken en zo nu en dan poëtische omschrijvingen van de omgeving. Het boek boeit tot de laatste pagina.

Ionah woont alleen met zijn moeder in een droge en hete woestijn. Hoe hij moet overleven leert hij van haar: van het vangen en doden van hagedissen, tot het verkrijgen van drinkbaar water. Ook leert ze hem schrijven. Dan overlijdt Ionah’s moeder. Ionah is helemaal alleen. Alleen met een waterput, een paar dadels en de harde, maar wijze lessen van zijn moeder in zijn hoofd. Hij moet het op eigen houtje zien te redden in die schijnbaar alles opslokkende woestijn. Maar: heeft zijn moeder hem verteld voor haar dood, als het niet lukt dan moet hij gaan lopen in de richting van het oosten.

In de wereldvreemde Ionah is inderdaad wel iets te herkennen van de ‘petit prince’. Ionah kijkt net als de prins met een kinderlijk verwondering naar de wereld en dit levert wijze dialogen op. De stijl van deze roman met korte en simpele zinnen, valt samen met het op het eerste oog, naïeve karakter van het hoofdpersonage. Parajes laat Ionah die onschuld behouden, ook als hij ouder wordt.  Het verrast dan ook (spoiler alert) wanneer Ionah, op latere leeftijd, in de spiegel kijkt en een baard in zijn reflectie ziet.

Ook gebruikt Pajares symboliek, waarmee het ‘fabelachtige’ van het boek wordt benadrukt. Zo hebben alle gekozen namen een betekenis. Ionah betekent ‘duif’, waarmee naar verschillende symbolieken kan worden verwezen. Zo staat een duif in het algemeen vaak symbool voor de levensgeest en de ziel. In Egypte staat de ‘duif’ echter symbool voor onschuld en in de islam bestaat een legende waarin een duif Mohammed beschermt op zijn vlucht. Genoeg stof tot nadenken.

Wanneer Ionah door de woestijn trekt, onderweg naar het oosten, leest dit boek als een avonturenroman. Er is actie. Nu er weinig sprake is van interne dialoog met zijn moeder, gebruikt Pajares mooie poëtische zinnen, die hij overigens sowieso gebruikt wanneer hij de woestijn beschrijft:

“De woestijn wint altijd. Niets kan tegen de woestijn op, zelfs de zee niet. Hij heeft het vele water weliswaar niet kunnen absorberen, maar er wel voor gezorgd dat het water zijn zout absorbeert.”


De regen van Ionah is een schijnbaar eenvoudig werk dat zeker de moeite waard is.    

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Barbara Gerritsen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur