Dit boek is niet leuk, dit is HEEL LEUK!

Barbara 21 januari 2025
Het Nederlandse debuut van B&B vol liefde (zomer 2024) deelneemster Els van Roode gaat over haar leven als stewardess bij de KLM. In korte anekdotes neemt Els ons mee over de hele wereld en geeft ons zo een kleine indruk wat de crew zoal meemaakt.

Els is 36 als ze de pittige opleiding tot Stewardess met succes afrondt. Als we het boek moeten geloven, loopt er op dat moment geen blijere werknemer van de Nederlandse trots rond. En precies dát spat van het papier af. Vol enthousiasme vertelt ze over de opleiding, de samenstelling van de bemanning, wat iedereen zoal doet aan boord, hoe vluchten ingedeeld worden, op welke bestemmingen er gevlogen wordt, de diverse vliegtuigen die de vloot rijk is op dat moment en natuurlijk over wat zij samen met de crew allemaal meemaakt als ze in het buitenland verblijven. Van fietsavonturen in San Francisco tot aan maatkleding in Singapore en van het Jezusbeeld in Rio de Janeiro tot aan stille boottochtjes in HongKong. Dit alles wordt opgeleukt door De Lijstjes van Els:
- wat je wel en niet doet aan boord als passagier
- haar favoriete hotels
- de mooiste stranden en natuurlijk
- haar favoriete gerechten.
En dat is niet leuk, dat is HEEL LEUK.

Dat het boek niet is geschreven door een ervaren schrijfster mag de pret niet drukken. Ook bij het inspreken van het luisterboek (door de schrijfster zelf) haperde het hier en daar nog weleens, maar was dat vervelend? Totaal niet! Sterker nog: de emoties die duidelijk doorklonken bij bepaalde episodes maakten de verhalen nóg authentieker en waren zeker van toegevoegde waarde. Wie let er in zo’n geval dan op een wat mindere uitspraak of afwijkende klemtoon?

Voor wie meer wil weten over de privé situatie van Els komt overigens bedrogen uit. Niets over haar scheiding, haar overige relaties of mindere perioden in haar leven. Verder dan wat anekdotes samen met haar twee dochters en een toenmalige vriend komen we in dit boek niet en dan nog is dat allemaal gelinkt aan haar leven als stewardess. Maar dat is logisch, gezien ook de ondertitel van dit boek. En wie weet, wellicht bevalt het schrijven Els wel zo goed, dat we meer over haar (B&B)-leven te weten zullen komen in de toekomst. Van mij mag ze!

Meer recensies van Barbara

Het waargebeurde oorlogsverhaal van een Joodse kleermakersfamilie. Een nieuw spraakmakend boek van Frank Krake. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.