Een echte psychologische thriller

Bas Stange 01 mei 2021
De Duitse Charlotte Link heeft met Verlaten een spannende thriller geschreven die alle elementen bevat die van een thriller een psychologische thriller maken. Geen gedetailleerde beschrijvingen van gruweldaden of minitieuze verhandelingen over de plaats delict. Link geeft een inkijkje in de gevoelens en beweegredenen van haar hoofdpersonen en hun onderlinge relaties.
Zo'n 22 personen spelen een min of meer belangrijke rol, dat is best een hoop, dus het is wel opletten geblazen. Ik heb ervoor gekozen deze hoofdpersonen en hun onderlinge relaties in een soort van mindmap vast te leggen, dat werkte voor mij wel verhelderend.
Zoals vaker bij Link speelt het boek zich af in Engeland, in korte zinnen en duidelijke bewoordingen wordt een goed beeld gegeven van de omgeving en de sfeer waarin een en ander zich afspeelt. In redelijk korte tijd spelen zich een aantal criminele activiteiten (ontvoeringen/vermissingen en mishandelingen) plaats die moeten worden uitgezocht door hoofdinspecteur Morgan en brigadier Jenkins. Is iedere de persoon die hij lijkt te zijn, is elke relatie zoals hij op het eerste gezicht over komt?
Op een pijnlijke manier wordt duidelijk dat een keus om het criminele pad te gaan, met grote gevolgen, niet altijd een doordachte handeling is vanuit de aard van de persoon. In het boek zijn het de omstandigheden die mensen tot bepaalde daden brengen.

Meer recensies van Bas Stange