schoonheid in de ogen van een tienjarige
Dit boek trok mij aan omdat opa en kleindochter kunstwerken in Parijs bekijken en bespreken. Iets wat de meeste grootouders volgens mij niet doen als ze een oppasmiddag hebben wat het daardoor heel bijzonder en waardevol maakt. Iets wat ik zelf ook graag zou willen doen mochten er ooit kleinkinderen komen in de verre toekomst.
In de ogen van Mona heeft de 10jarige Mona een plotselinge aanval van blindheid. Even snel als dat het kwam trekt het ook weer weg. Een TIA zegt haar arts en wat volgt is een jaar lang afspraken bij de oogarts en een psycholoog. Opa besluit haar een jaar lang zoveel mogelijk schoonheid te laten zien. Want stel dat de verschrikkelijke oogziekte terug komt en dat ze nog nooit de Mona Lisa heeft gezien of de andere kunstwerken van meesters die Parijs heeft? Een jaar lang gaat opa samen met Mona elke woensdagmiddag de werken van deze meesterskunstenaars langs zodat ze zoveel mogelijk schoonheid ziet voordat het licht in haar ogen uit gaat.
Wat opviel is dat elk hoofdstuk begon met de kunstenaar van het werk wat besproken wordt door opa en Mona.
Makkelijk om dan gelijk het kunstwerk in kwestie op te zoeken in het midden van het boek. Hier staan alle besproken kunstwerken op volgorde. Dit is wel een fijn hulpmiddel om het kunstwerk in kwestie op te zoeken. Want de Mona Lisa is dan wel een bekend werk wat ik zonder hulp voor de geest kan halen maar het abstracte Painting (silver over Black, white, Yellow and red) van Jackson Pollock wordt al een stuk lastiger.
De dialogen tussen opa en Mona zijn heel respectvol naar elkaar toe. Opa legt iets uit en Mona reageert daar soms kinderlijk maar vaak heel volwassen op. Sommige dingen zijn natuurlijk moeilijk uit te leggen aan een tienjarig maar met de uitleg krijgen de werken een diepere lading. En ik heb er ook weer veel van geleerd!
Mooi boek wat de schoonheid van kunst uitlegt aan de hand van een tienjarige! Ik denk wel dat enige affiniteit van de lezer met kunst een must is. Ik zelf kan niet wachten om weer naar het Louvre te gaan!
Bedankt Park uitgeverij voor het recensie-exemplaar!
Bedankt Park uitgeverij voor het recensie-exemplaar!