Indrukwekkende novelle
De vloed voorbij is een Young Adult over de watersnoodramp. Femke heeft herinneringen van haar oma verwerkt in dit verhaal. De ramp is natuurlijk een gedeelte van de Nederlandse geschiedenis wat we nooit mogen vergeten. Deze zomer hebben we dan ook het watersnoodmuseum bezocht en mijn oudste heeft het boek van Selma Noort gelezen; de zee kwam door de brievenbus. Dit leek mij een goed verhaal om meer over de ramp te lezen.
Als het water naar binnen komt moeten Frida en haar broer en zussen naar de zolder. Op zolder wordt duidelijk dat het water heel snel stijgt en dat hun moeder een panische angst heeft voor water. 1 februari 1953, een combinatie van springtij en storm zorgt ervoor dat de dijken overstromen en grote delen van Zeeland en Zuid-Holland onder water komen te staan. Het is een nacht die nooit vergeten wordt.
De vloed voorbij wordt verteld vanuit het standpunt van Frida, een van de dochters van de familie Jongejan. Ze vluchten naar het dak en heel mooi om te zien dat Frida een goede band heeft met haar broer en zussen. Wel merk je dat ze haar vader streng vindt en dat haar moeder weinig doet om de kinderen gerust te stellen.
Femke schrijft heel beeldend. Het is net alsof je met de familie Jongejan op de zolder zit. Ze schrijft het op zo’n manier dat het enorm spannend is. Gaan ze het allemaal redden? Stijgt het water nog verder? Hoe komen ze weg? Verschrikkelijk om te lezen wat er daarna gebeurt maar mooi om te zien hoe bewoners zich inzetten voor elkaar.
Een waanzinnig indrukwekkend boek is De vloed voorbij! Een Young Adult, ja zeker maar deze novelle is tegelijk een aanrader voor iedereen. Om de watersnoodramp nooit te vergeten en om meer te weten te komen over de ramp.