Indrukwekkend boek
Tijdens het restaureren van je nieuwe huis ineens verborgen schuilplekken vinden? Dat gebeurde Roxanne van Iperen. Zij besloot onderzoek te doen naar de geschiedenis van dit huis, verborgen in de bossen van het Gooi, genaamd ’t Hooge Nest en schreef er een prachtig waargebeurd verhaal over.
Lien en Janny worden geboren in Amsterdam, Lien als oudste, en komen uit een gezin met hardwerkende ouders. Ze groeien op in de Amsterdamse Jodenhoek en hebben een goede jeugd. Naarmate ze ouder worden beginnen hun leefomstandigheden te verminderen en door stijgende werkeloosheid verhuizen Janny en Lien ook meerdere keren in de joodse buurt. Ondanks dit hebben beide zusjes hun passie’s. Lien stort zich volledig in de dans- en muziekwereld en Janny werkt in de illegaliteit tijdens de Spaanse burgeroorlog. Met de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog wordt de sfeer in Amsterdam steeds grimmiger. De bezetter maakt het erg duidelijk dat ze van de Joden af willen. Begin 1941 begint er hard op Joden in Amsterdam en Den Haag te worden gejaagd en Janny voelt dat ze iets moet doen, dus gaat ze met haar man Bob Brandes het verzet in. Ze runnen een drukkerij voor illegale verzetskranten in hun huis in Den Haag. Niet veel later gaat Lien met haar vriend Eberhard Rebling ook het verzet in. Uiteindelijk worden ze gedwongen onder te duiken met hun gezinnen en kopen ze de villa ’t Hooge Nest om in te schuilen.
’t Hooge Nest verteld het verhaal van de joodse zusjes Brillenslijper uit Amsterdam. Het thema is Verzet en Tweede Wereldoorlog, want het verhaal gaat over hun leven in het verzet en de oorlog. Het verhaal speelt zich dan ook af in de tijd van de Tweede Wereld oorlog tussen 1940 en 1945. Het begin van het boek is een klein stukje van hun achtergrond en hun jeugd en speelt zich dus iets eerder af. De belangrijkste personages zijn natuurlijk Rebekka “Lien” Brilleslijper en Marianne “Janny” Brilleslijper. Deze meiden hebben, ondanks dat ze zusjes zijn, totaal verschillende karakters. Lien is erg extravert en spontaan net zoals haar vader, Joseph Brilleslijper, en zit met haar hoofd snel in de wolken. Janny is juist meer introvert, maar is hardwerkend en heeft een wil van ijzer net zoals haar moeder. Ik vond deze karakters erg ‘round’ allebei, want ze hebben allebei echt een eigen, diepe personaliteit en dit werd in het boek ook al heel snel duidelijk gemaakt, zonder het werkelijk op te schrijven. Ik vind dat Roxanne van Iperen dit heel mooi gedaan heeft. Ook vind ik het bijzonder hoe ze deze verhalen zo feitelijk met de echte tijdlijn heeft kunnen opschrijven en maken tot een boek. Het motief dat ik het mooist vond was die van de zussenliefde tussen hun en hoe ze de hele oorlog, wat er ook gebeurde, samen zijn gebleven.
Nu voor mijn echte mening van het boek. Aan het begin kwam ik moeilijk in het verhaal. Aan het begin werd de informatie mij soms te veel. Ik vroeg me aan het begin eigenlijk vaak af: “Wanneer begint het verhaal nou?” en ik was niet heel erg geïnteresseerd in een uitgebreide omschrijving van de omgeving en alle extra details. Soms kwamen er ook zoveel namen voor, dat ik niet meer precies wist wie wie was. En het alwetende verteller perspectief zorgde ervoor dat ik me minder goed kon inleven in de gedachten en gevoelens van de personages. Maar na een tijdje kwam ik er wel meer in en vond ik het echt een prachtig verhaal, want je zoomt echt in op hun levens en daardoor besefte ik me ook veel meer hoe barbaars het er toen aan toe ging, terwijl als je normaal verhalen over de Tweede Wereldoorlog hoort is het meestal in honderdduizenden en daardoor besef je het toch iets minder voor mijn gevoel. Daarnaast heb ik de Tweede Wereldoorlog altijd al een ontzettend interessant onderwerp gevonden en vind ik het altijd erg leuk om erover te lezen. Dit boek is zeker een aanrader!