Puntje van je stoel

Beertl 14 februari 2025
Voor leesclub de Boekenreizigers Olv Erna Eikhoudt mocht ik de thriller Het genootschap, van de mij onbekende auteur Machteld van Zalingen lezen. De kaft laat het gezicht van een vrouw zien, tegen de achtergrond van een besneeuwd landschap met daarin een verlicht kerkje.
Het boek heeft me op het puntje van mijn stoel laten zitten, zo spannend was het en wilde ik graag weten hoe het zou aflopen. Het thema; sektes, is ook echt een onderwerp wat me aanspreekt. Altijd leuk als een Nederlandse schrijver op overtuigende wijze de plaats van handeling in het buitenland weet te situeren, in dit geval Noorwegen.
Ira, die onderzoeksjournaliste is, besluit undercover onderzoek te gaan doen naar de sekte die haar moeder Freya heeft omgebracht en tevens haar broertje Simon heeft ontvoerd. Ze vermoedt dat ze hem bij de sekte zal kunnen terugvinden. Ze laat zich vooraf goed voorlichten door een uitgetreden vrouw en meldt zich daarna aan als nieuw lid.Ze komt in huis bij de strenggelovige Odin en zijn vrouw Mette. Als vrouw heeft ze daar weinig in te brengen. Ze mag er geen telefoon hebben, maar smokkelt er wel een mee, en moet kleding aan van de vorige eeuw. Ze ontdekt hoe er wordt omgegaan met afvalligen en merkt dat Odin haar wil uithuwelijken aan zijn wrede zoon junior. Ze krijgt wat meer contact met Inger,wanneer ze in het klooster tewerkgesteld wordt bij de paarden. Inger blijkt de beste vriendin van haar moeder geweest te zijn en kan haar heel wat informatie geven,maar wordt ook nauwlettend in de gaten gehouden door de Blauwe Brigade.De leider van de sekte, de ex van de moeder van Ira, zal binnenkort opgevolgd moeten worden en de broers Haakon en Kristofer zijn de beoogde kandidaten voor opvolging.Zal het Ira, met hulp op afstand, van haar maatje Ronne, lukken om Simon terug te vinden?

Meer recensies van Beertl