Lekkere misdaadroman
Voor leesclub de Boekenreizigers Olv Erna Eikhoudt mocht ik het boek het meisje in de Gender, van de mij onbekende auteur Andrej verhoeks lezen. Het betreft een politieroman die zich afspeelt in Eindhoven. Het verhaal las beslist lekker weg. De hoofdpersoon is goed uitgewerkt en de roman bevat historische informatie over de ondergrondse rivier de Gender, die op de werkelijkheid gebaseerd is. Hoofdpersoon is politie inspecteur Gerard. Hij zit ziek thuis nadat zijn voormalige partner tijdens de uitoefening van het werk is omgekomen en hij zichzelf hiervan de schuld geeft. Hij is volkomen aan lager wal geraakt. Wanneer zich echter een cold case voordoet, laat zijn leidinggevende, die altijd erg op hem gesteld is geweest, Barend Zegel, hem toch, tegen advies van de bedrijfsarts in, weer aan de slag gaan, samen met de onervaren Luuk, die zo nog wat van Gerard kan leren. Van Woensel, de officieuze aanstaande opvolger van Zegel, is het hier helemaal niet mee eens. Hij vindt dat Gerard zich te vaak niet houdt aan protocollen.Toch gaan Gerard en Luuk uitzoeken of het gevonden skelet slachtoffer is van een misdrijf en wie zij was. Met dit onderzoek komen echter ook tegenkrachten in werking die het onderzoek nauwlettend in de gaten houden en proberen te frustreren, waarbij ze letterlijk over lijken gaan. Wat zich ontspint is een spannende zoektocht met een verrassende ontknoping. Echt een fijn verhaal om te lezen en dan ook warm aanbevolen voor de liefhebbers van een misdaadroman.