Vrouwelijk verzet
Met leesclub de Boekenreizigers Olv Erna Eikhoudt mocht ik Ik zie je aan de overkant van Brenda Meuleman lezen. Boeken over de oorlog zijn niet mijn favoriete genre, omdat ze vaak nogal deprimerend zijn,maar dit boek was een positieve uitzondering. Van Brenda las ik niet eerder iets,maar wat mij betreft in de toekomst graag nog eens. Fijn dat de ( meeste) hoofdpersonen vrouwen waren , was voor de afwisseling wel eens leuk en het boek werd nergens te spannend of expliciet, terwijl het toch goed wist over te brengen hoe het er in die laatste periode van de Tweede Wereldoorlog rond Nijmegen ( weer eens iets anders dan De randstad) aan toe ging. Ook fijn dat, hoewel fictie, het boek wel op ware gebeurtenissen gebaseerd is. Het beschijft het gezin van vroedvrouw Antonia en dochters Claar en Hanna. Laatstgenoemde werkt als zuster in het ziekenhuis. Claar is heel actief binnen het verzet. Zij betrekt Hanna erbij, omdat ze haar hulp nodig heeft,maar brengt haar daarmee nog meer in gevaar dan ze eerder al deed door thuis ook geheime spullen te verbergen. Ongepland neemt moeder een jong onderduikertje in huis, hetgeen de risico’s voor alle gezinsleden nog groter maakt. Dit brengt spanningen met zich mee, zeker omdat ze ook zeer gemotiveerd is om haar patienten (waaronder haar eigen zus Marie)te blijven bijstaan,maar dit soms lastig te combineren is. Ook worden we deelgenoot gemaakt van de geallieerde paratrooper Walter, die zich inzet voor een bevolking ver van huis en daarbij zelf zijn leven op het spel zet.