Leest lekker weg
Voor leesclub de Boekenreizigers Olv Erna Eikhoudt mocht ik Niets te verliezen van de mij onbekende schrijfster Julia Ran lezen. Zoals de getekende cover al doet vermoeden, betreft het hier een feelgoodroman. Anders dan de meeste boeken in dit genre, is het verhaal wat minder voorspelbaar dan verwacht. Het leest vlot en laat je, conform het genre, met een goed gevoel achter. Het is een vrij dun boekje, maar heeft desondanks voldoende plotwendingen en originele details. Het was een aangenaam tussendoortje voor mij. Het verhaal gaat over Chloe ( op z’n Frans uitgesproken) die als makelaar werkt, met niet al te veel succes en samenwoont met de Franse kok Jean- Luc, aan wie ze zich niet echt durft te binden en die ze ook niet op volle waarde schat. Ze laat zich verleiden door een andere man , journalist en komt door hem in een bijzondere ruilsituatie terecht. Via allerlei tussenstappen komt ze aan een volkomen verwaarloosde woonboot, die eerst moet worden opgeknapt alvorens ze hem zal kunnen verkopen. Haar hele leven staat op z’n kop als ze haar baan, relatie en alle spaargeld kwijt raakt en weer terug is op haar kamer in haar ouderlijk huis, waar haar ouders voortdurend ruziën en het contact met haar tweelingbroer Jan, die in Zweden woont, verbroken is. Zal dit allemaal nog goed komen en wat is hierbij de rol van de wat ongelikte aannemer Mats en zijn zoon Tony?