Op feiten gebaseerde thriller
Voor leesclub de Boekenreizigers Olv Erna Eikhoudt mocht ik Verloren in het verleden lezen, de meest recente misdaadroman van de Vlaamse schrijfster Pia Pauwels. Om te beginnen wil ik iets zeggen over de cover. Deze vond ik niet echt passen bij het genre. Het is een vrouw, op de rug gezien, in een kamer met boeken. In bruintinten en omdat het tekening betreft, nodigt het mij niet uit tot lezen. Dan over de inhoud. Pia kan beslist schrijven. Ik las het boek in 1 ruk uit, maar tegelijk zat het boek voor mij zo ingewikkeld in elkaar, dat ik ook nu ik het uit heb,het moeilijk vind om een samenvatting te schrijven. Het kwam, ondanks dat achterin het boek wordt uitgelegd dat er een scala aan feiten aan ten grondslag ligt, voor mij zeer ongeloofwaardig over en dat is jammer. We volgen Sofie, die haar grote liefde Sasha en niet veel later ook haar ouders verliest bij een auto ongeval. Ze werkt als vertaalster. Ook maken we kennis met Giuliano, de chauffeur van diamantair Levi, die door onbekenden wordt ontvoerd en tijdens zijn gevangenschap van lekker eten wordt voorzien door Natasha. Sofie werkt ook als vrijwilligster op de palliatieve afdeling van een ziekenhuis en begint daar samen met de rechercheur die daar is opgenomen een speurtocht naar een vermoedelijke moord op Viktor, een patiƫnt op de afdeling. Dit alles tegen een achtergrond van criminelen uit het oostblok, zuid-Europa en China.Uiteindelijk komen alle verhaallijnen samen bij Sofie als middelpunt, wanneer ze bedreigd wordt en achtervolgd. Wie kan ze nog vertrouwen?Grote vraag is natuurlijk of dit verhaal nog een goede afloop zal kennen.