Romantiek in oorlogstijd

Beertl 18 april 2025
Voor leesclub de Boekenreizigers Olv Erna Eikhoudt mocht ik Wevers van het verzet, een oorlogsroman van auteur Jeroen Kuypers lezen, van wie ik eerder al De laatste lente aan de Seine had gelezen. Dit boek kon ik maar moeilijk wegleggen, zo benieuwd was ik naar de afloop en zo prettig was ook de schrijfstijl. Het betreft fictie,maar wel tegen een achtergrond met waargebeurde feiten tijdens de Tweede Wereldoorlog . Op de cover zien we een vrouw in een rode mantel op de rug, die in een landelijke omgeving loopt,met achter zich prikkeldraad. Afwisselend zijn de hoofdstukken geschreven vanuit het gezichtspunt van Sylvia, enig kind van een familie die een kleine weeffabriek runt en de Franse krijgsgevange Guy, die zijn oorspronkelijke Duitse afkomst verborgen houdt. Sylvia is actief binnen het verzet in Twente. Het is een intelligente jonge vrouw, die feitelijk beter dan haar vader de strategie voor hun fabriek kan bepalen,maar als vrouw in die tijd daar nooit de credits voor krijgt. De paden van Sylvia en Guy kruisen, wanneer hij heeft weten te ontsnappen,maar gewond geraakt is en strandt in haar regio. Zij wordt zijn contactpersoon, leert hem Nederlands en ze worden verliefd. Na zijn herstel weet Sylvia steeds nieuwe schuiladressen voor hem te vinden en vervalste persoonsbewijzen en zelfs een functie binnen hun fabriek,maar moet hem weg smokkelen wanneer ze hoort dat de Duitsers naar hun fabriek onderweg zijn. Wie kan je vertrouwen in tijden van oorlog? Hoe zal het Sylvia en Guy vergaan? Zullen ze elkaar na de oorlog weer terugvinden? Wat mij betreft een dikke aanrader dit boek. Ik zou bijna fan worden van oorlogsromans!

Meer recensies van Beertl