Big Brother
‘1984’ een verbluffende klassieke roman uit 1949 van de Britse auteur George Orwell geboren in India, pseudoniem voor Eric Arthur Blair (1903-1950) het boek bevat de beroemde zin: “Big Brother is Watching You”.
Het verhaal gaat over het almachtige en onfeilbare staatshoofd “Big Brother” waarachter de Partij zich aan de wereld wenst te vertonen. De roman is een waarschuwing tegen totalitaire regimes zoals (Hitlers Nazi-Duitsland, Stalins Sovjet-Unie, of recent Kim Jong-Un in Noord-Korea). George Orwell beschrijft een doodenge staat waarin de overheid elk aspect van het menselijke leven bewaakt en controleert. Daarnaast manipuleert de Partij de geschiedenis.
Hoofdpersonage is de 39-jarige Winston Smith ambtenaar op het ministerie van Waarheid, hij probeert te rebelleren en begint stiekem aan een dagboek, wat niet onwettig is maar bij ontdekking kan hij vrijwel zeker op de doodstraf rekenen, maar zijn wil om vrij te zijn is sterker dan de wil om zijn lichaam te redden. Daarnaast wordt hij verliefd op Julia terwijl vriendschap tussen mensen niet is toegestaan, seks en liefde zijn al helemaal verboden. Het is wachten totdat de Denkpolitie hun beide arresteert.
De arrestaties gebeuren altijd ’s nachts, plotseling wordt je uit je slaap gerukt, lichten verblinden je ogen. In de meeste gevallen komt er geen proces, mensen verdwijnen gewoon, alles wat je ooit hebt gedaan wordt uitgewist, je wordt volledig vernietigd (je verdampt).
Het toekomstbeeld wat in de roman wordt geschetst is fascinerend en tegelijk dood eng. Er is geen ontkomen aan de Partij het ziet, hoort en weet alles, heeft overal informanten (van dubbelagenten tot kind verraders).
Beïnvloedt Big Brother ook onze samenleving? Camera’s op straat en in openbare gebouwen die je ongevraagd registreren, digitale betalingscontroles, Google gebruikt ons zoekgedrag op internet, het verspreiden van desinformatie en nepnieuws. De informatie over hoe wij ons gedragen is beschikbaar, nu maar hopen dat hier niemand misbruik van maakt.
“De leugen wordt de waarheid”
“De leugen wordt de waarheid”