Tijd sloopt een mensenleven
‘Bezoek van de knokploeg’ is een moderne roman uit 2010 van de Amerikaanse auteur Jennifer Egan (1962), dit boek won vele literaire prijzen zoals: Pulitzer Prize en National Book Critics Circle Award. Met ‘knokploeg’ bedoelt de auteur de ‘tijd’, wat richt die aan in een mensenleven. Het boek bestaat uit dertien verhalen, deze worden niet chronologisch verteld, de personages zijn de schakels die de verhalen met elkaar te verbinden.
Vele personages werken in de muziek industrie en worden wreed beroofd van hun jeugd, er is geen manier om te voorkomen dat je deel gaat uitmaken van het verleden. Uiteindelijk moet men ophouden met feesten, begint langzaam het aftakelen van een bejubeld rockster naar moddervette vet waar niemand nog een ‘Fuck’ omgeeft. Een woordhuls ofwel iemand waaruit het leven is verdwenen.
De meeste personages zijn verbonden met Bennie Salazar, een platenproducent in de muziek business en zijn assistente de 35-jarige kleptomane Sasha. Alle verhalen worden door een eigen personage ‘stem’ verteld, hierdoor verandert telkens de sfeer van de roman. De roman gebruikt een diepmenselijk verhaal over opgroeien en oud worden in een samenleving die steeds meer wordt beïnvloed door technologie en marketing.
Bezoek van de knokploeg is lastig samen te vatten in een recensie, maar is een genot om te lezen met tal van grappige vondsten, met personages die zich op verschillende tijdsmomenten bevinden, vanaf de jaren zeventig, het hippietijdperk, naar het heden en de nabije toekomst.
“Hoe heeft het in mijn leven zo kunnen lopen?”
“Hoe heeft het in mijn leven zo kunnen lopen?”