Het is volbracht
‘De ontdekking van de hemel’ een totaalroman van de Nederlandse auteur Harry Mulisch (1927-2010), het magnum opus van de schrijver en waarschijnlijk ook het grootste of belangrijkste werk uit de Nederlandse literatuur. De relatie van de mens tot God en de zin van het leven zijn slechts de uitgangspunten voor deze buitengewoon ambitieuze roman.
Het eerste deel opent met een ‘Proloog’ die zich in de hemel afspeelt en begint met een gesprek tussen twee engelen, waarbij de ene engel zegt dat de opdracht is volbracht, hoe dat is gegaan zal hij tegen de andere engel vertellen. God, in de roman genoemd de Chef, wil een afgevaardigde in de gedaante van een mens op aarde het testimonium ‘Stenen Tafelen’ met hierop de Tien Geboden laten terughalen naar de hemel. Om de juiste persoon te creëren is een mens nodig met een perfecte DNA-samenstelling om de missie succesvol te laten verlopen.
Onno Quist (gebaseerd op Jan Hein Donner), hij is filoloog deskundige op het gebied van dode talen, heeft een politieke carrière en bevriend met Max Delius, het alter ego van Harry Mulisch, een erotomaan (iemand die zich inbeeld dat een ander verliefd op hem is) en sterrenkundige. Ze hebben onderling een rivaliteit om de liefde van de mooie celliste Ada Brons, na een vakantie op Cuba blijkt dat ze zwanger is. Door een auto ongeluk raakt Ada in coma en wordt het kind (Quinten die bijzondere gave blijkt te hebben) d.m.v. een keizersnee geboren.
Onno krijgt zoveel tegenslag te verwerken dat hij besluit om zich in het buitenland te vestigen, hij maakt zijn locatie niet bekend. Quinten bijna 17 jaar probeert zijn vader te traceren. In Italië bij het Roomse Pantheon vindt hij zijn vader terug. Quinten raakt bezeten van de Ark des Verbonds een gouden kist met twee Stenen Tafelen van Mozes met de Tien Geboden er op.
Herlezen na 25 jaar heeft deze verbluffende roman mij opnieuw gigantisch geïmponeerd, roman is virtuoos maar tevens ontroerend en spannend. De roman opent met een gesprek tussen twee engelen in de hemel, later volgt een bezoek aan Auschwitz de hel op aarde. Geleidelijk verandert de realistische roman in een fantastisch betoverend verhaal vol met geheimen. Ik heb enorm genoten van ‘De ontdekking van de hemel.’
“Heeft de mensheid door de techniek zijn ziel verloren?”
“Heeft de mensheid door de techniek zijn ziel verloren?”