Het einde is onvermijdelijk!

Bert 22 december 2024
‘Gerechtigheid’ uit 2006 is de derde thriller tevens laatste deel van de veel geroemde Millennium trilogie van de Zweedse auteur Stieg Larsson (1954-2004), bekroond met de Glazen Sleutel.

‎‎Hoofdpersonage Mikael Blomkvist (alter ego van Stieg Larsson) is een uitgever en journalist van het maandblad ‘Millennium’. Het tweede hoofdpersonage de introverte Lisbeth Salander, die in het vorige deel een levensbedreigende aanslag heeft overleeft, wordt op het allerlaatste moment gered door journalist Mikael en belandt in kritieke toestand in het ziekenhuis, waar ook haar mysterieuze vader Zalachenko wordt verpleegd, die door Salander tijdens een gevecht op leven en dood met een bijl in zijn schedel was toegetakeld. Lisbeth wordt gezocht voor moord en in de media is ze neergezet als psychopaat.

De gedreven onvermoeibare Mikael Blomkvist is overtuigd van haar onschuld, hij maakt met enkele vertrouwelingen jacht op de personen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Hij probeert zoveel mogelijk bewijs te verzamelen van wat er nu echt gebeurt is.

In dit laatste spannende deel komen de verschillende verhaallijnen naadloos tot elkaar, alle eindjes worden zeer geloofwaardig aan elkaar geknoopt, m.a.w. alle geheimen worden verklaard. We krijgen te maken met een eigenzinnige sectie van de geheime dienst, een misdadige motorbende, huurmoordenaars, een Duitse krachtpatser die geen pijn voelt genaamd Niedermann.

Het is doodzonde dat Stieg Larsson in 2004 is overleden, hij heeft een perfecte spannende geloofwaardige thriller trilogie geschreven.

“Mooi dat het voorbij is”

Meer recensies van Bert